Офиси
0700 14 007
Вход за клиенти
Блог
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
ХОТЕЛИ
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55+
Италия
Испания
Гърция
Чехия
Македония
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ПОЧИВКИ В ИТАЛИЯ
ПОЧИВКИ В ИСПАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ИРЛАНДИЯ
ШОТЛАНДИЯ

Връх Елбрус

Русия

Елбрус се намира в Кавказ на територията на република Кабардино-Балкария в Руската федерация, на 10 км от границата с Грузия, на около 40 км от границата с Абхазия, на 65 км от гр. Кисловодск в Ставрополския край на Русия. Счита се че при Елбрус е границата на Европа с Азия.

Това е най-високият връх в Европа и е мечта за много туристи от цял свят. Представлява кратер на застинал вулкан, покрит целогодишно със сняг и ледници (най-големият от които е дълъг 8.2 км.). Масивът е неактивен от 2000 г. с два върха: Западен с височина 5 642 м и Източен - 5 621 м. При втория има кратер с диаметър около 200 м и дълбочина към 50 м. 

Елбрус се извисява над долината Баксан и протичащата през нея река Баксан. Той има красиви водопади, планински езера и около 50 ледника с обща площ 134,5 km2. Известни, особено сред алпинистите и скиорите, са проломите Адълсу, Шхельди, Адърсу, масивите Донгузоруна, Ушби и др. От вечната ледена шапка на върха със 22-та си гледчера водят началото си реките Кубан, Баксан и Малка. 

На планинския масив Елбрус са построени астрономически и метеорологически обсерватории, научноизследователски, спортни и почивни станции и съоръжения, санаториуми и хотели.

Най-популярният маршрут за изкачване на върха е от южната страна. Той позволява достигането на голяма височина за кратко време, с помощта на гондола и седалков лифт. Склоновете под върха са сравнително полегати и се изкачват без допълнителна осигуровка, но липсата на кислород на тази надморска височина и силният вятър са сериозно изпитание за всеки, дръзнал да изкачи върха.

Екскурзии и почивки до Русия »