Офиси
0700 14 007
Вход за клиенти
Блог
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
ХОТЕЛИ
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55+
Италия
Испания
Гърция
Чехия
Македония
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ПОЧИВКИ В ИТАЛИЯ
ПОЧИВКИ В ИСПАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ИРЛАНДИЯ
ШОТЛАНДИЯ

Вулканите на Камчатка

Русия

Полуостров Камчатка се намира в североизточната част на Русия, разположен между две морета - Охотско море надясно и Берингово море наляво. Тъй като се намира върху Тихоокеанския огнен пръстен, на нея има над 150 действащи вулкана, наречени ,,каменните факли“. Заедно с Курилите-архипелаг от 56 вулканични острова, те образуват една от най-вулканично активните части на Земята. Тук земетресенията са често явление и в последните 200 г. е имало поне 150. В Камчатка има над 120 вулкана, множество кратери, киселинни езера и гейзерни полета - 29 от вулканите са действащи, което е приблизително 1/3 от вулканичната дейност на цялата планета. Там е и най-високият действащ вулкан на Евразия - Ключевская Сопка 4750 м н.в.

Целият район е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство под името “Вулканите на Камчатка”. Тя представлява каньон, дълъг 8 км, който на места достига 4 км ширина и 400 м дълбочина.

В посока юг към север по полуострова се простират два вулканични хребета – Среден и Източен. Средният хребет е по-стар от Източния, като се простира на 900 км дължина. На този близо 1 км са се образували 120 вулкана и над 1000 шлакови конуса. 

Ичински е най-високият вулкан в Средния хребет, достигащ височина от 3621 метра. Изключително красив със своята причудлива форма и изригвания от син обсидиан, вулканът е примамлив за доста хора, но маршрутите към него са достъпни само за най-опитните алпинисти. 

По-нова вулканична дейност на Камчатка представлява Източния хребет. Той достига дължина от 850 км и тук има около 100 мощни вулкана, 30 от които са действащи. Шестте вулкана Мутновски, Авачински, Каримски, Ключевской, Безименний и Шивелуч се считат за изключително активни. Съществува и група на т.нар. домашни вулкани, в които влизат Корякски (3456 м), Авачински (2751 м) и Козелски (2190 м), действащи от тях са Авачински и Корякски и те се намират до град Петропавловск. Авачински отдавна е атрактивен за туристите, като изкачването му става за около 6-8 часа с планински водач.

Камчатка често е спрягана като „Руската Швейцария”, заради отличните условия за ски туризъм. Разбира се природните дадености в тази северна територия са доста по-различни, но на много места има отлични зимни курорти. 

На около 80 км в южна посока от Петропавловск се намира вулканът Горелий. Висок е 1829 м. Той е от вулканите тип хавайски – с интересна структура с 10 кратера, някои от които са запълнени с вулканични езера. Изкачването на вулкана не е трудно и е много популярно сред любителите на алпийските изкачвания. Интересни още в Камчатка са вулканите Каримски, Безименний и Шивелуч, които също са активни и към момента.

На полуострова се намиран вулканът Узон, кръстен на могъщ персонаж от легендите на местния корякски народ. Той е останка от огромен вулкан отпреди 40,000 години. Височината му е била 3000 метра, но днес той е плоска, 10 километрова плоча. Останали са само полуразрушените му стени, високи от 200 до 900 метра.

На полуостров Камчатка се намират едни от най-чистите води на планетата, както и най-чистият въздух. Природата тук е невероятно богата – долините и речните корита са пълни с риба и по-специално сьомга, има големи популации на мечки а навсякъде има дивни територии на девствени гори и тундра. Камчатка е популярно място за лов, тук се срещат Камчатският лос и Камчатският снежен овен.

Полуостров Камчатка е отворен за чужденци едва преди десетина години, но и до ден днешен си остава с изключително силно военно присъствие. За да го посетите ви трябва специална виза, а за голяма част от територията и т.н. "открит лист"

Екскурзии и почивки до Русия »