Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Гробницата на Филип II Македонски

Вергина, Гърция

Филип II Македонски е цар на Древна Македония от 359 пр.н.е. до смъртта си през 336 пр.н.е.. Той е баща на Александър III Македонски и Филип III Аридей. Роден е в Пела и е най-младият син на цар Аминта III. Като млад (368 пр.н.е. - 365 пр.н.е.) е бил заложник в Тива, един от най-добре развитите градове в Гърция по онова време. Там е възпитан като елин. Възкачва се на престола на 23 години, като създава нов боен ред — македонска фаланга, запазва и усъвършенства конницата. На него е кръстен най-големият град в Тракия - Филипополис, днешен Пловдив.

Плановете на Филип за голям поход срещу персите в Азия са осуетени от неговата смърт. През 336 г. пр. Хр. Филип II е убит от един от неговите охранители, по време на сватбата на дъщеря му Клеопатра с цар Александър от Епир, в театъра на Еге. Има съмнения че зад убийството на Филип II стои неговата съпруга Олимпиада.

Днес най-значимите гробниците във Вергина са царските гробници oт IV век пр. Хр.,намерени в така наречената Голяма могила. Разкопките на това място са направени от гръцкия археолог Манолис Андроникос през 1977 г. и 1978 г. Той открива две кралски гробници - на Филип II Македонски и на дете, като се смята, че това дете е било сина на Алексанър Велики - Александър IV.

Днес в гробницата могат да се видят предмети, които са намерени по време на разкопките - съдове, които са били използвани от Филип II Македонски и от Александър IV, златен венец, златна урна, в която са се съхранявали костите на царя, амфори за вино и т.н.

Екскурзии и почивки до Гърция »