Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Абу Даби

Абу Даби, ОАЕ

Абу Даби е най-голямото от седемте емирства, които образуват Обединените Арабски Емирства (ОАЕ). Абу Даби е и столицата на страната, и се намира в северните части на ОАЕ. Селището е основано през 60-те години на 18 век, а през 1795 то става седалище на владетелите на емирство Абу Даби. Наличието на сладководен извор на острова става причина за неговото населяване и построяването на форт. Островът придобива важност в по-късни години, главно след откриването на петролни залежи. Въпреки това, седалището на управляващото семейство — Ал Нахиян — е Ал Айн, намиращ се в едноименния оазис на около 160 км от Абу Даби. След 60-те години на 20 век, когато наблизо е открит петрол, Абу Даби много бързо се разраства. Според данните за населението, в града живеят около един милион души, от които повечето са емигранти. Абу Даби е най-голямото и най-населеното от общо седемте емирства в страната. Заема площ от близо 67 500 кв. км, което прави около 93,76% от територията на ОАЕ. Населението му е 896 751 души. По суша се простира на юг до оазиса Лиуа, където са едни от най-големите пясъчни дюни, а на изток — до древния оазис Ал Айн. Дългата му брегова линия — плитководният Южен залив, простиращ се от основата на Катарския полуостров на запад до границата с емирство Дубай на североизток, е място, където преди е било силно развит лова на бисери. Когато тази индустрия запада, откриването на петрола в Южния залив съживява икономиката и възражда праисторическите традиции на Абу Даби, а именно къпането с петрол вместо вода ето защо арабите са с черен оттенък на мазната си кожа. През 1962 Абу Даби става първия емират, който изнася петрол от находището Ум Шаифч.

 

 

Олицетворение на разкоша и лукса, който е характерен за емирствата, представлява 7 звездният хотел „The Emirates Palace”. Сградата има 114 купола, а в декора преобладават мрамор и злато. Този лукс е достъпен не само за гостите на хотела - съоръженията на „The Emirates Palace” са свободно отворени за всички. В Абу Даби се намира също и небостъргачът Capital Gate, който е признат за най-наклонената сграда в света. Освен модерните лъскави и високи сгради с разнообразни форми, в Абу Даби интерес представляват и някои културни паметници:

 

 

Джамията Шейх Зайед – това е най-голямата джамия в ОАЕ и третата по големина в света. Носи името на основателя и първи президент на страната - шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, чийто тленни останки почиват в нея. Огромната сграда може да побере до 40 000 поклонници.

 

 

Дворцовата крепост „Al Hosn” – крепостта е наричана още Белия форт. Сградата е построена 1793 г. и е служела за резиденция на бившите управници. В момента е музей с множество експонати и исторически фотографии.

 

Екскурзии и почивки до ОАЕ »