Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Джамията "Шейх Зайед"

Абу Даби, ОАЕ

Джамията е най-големият мюсюлмански храм в Обединени Арабски Емирства. Известна е и като Голямата джамия, тя е осмата по големина в света. Носи името на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян - основателя й и първият президент на ОАЕ, който е погребан в нея. Джамията официално е открита по време на ислямския празник  Рамадан през 2007  година. Тази величествена структура е достъпна за обществеността и наистина си заслужава да се посети. Снимките вътре не са разрешени, както и оскъдното облекло.

Дизайнът на джамията е вдъхновен от мавританската и монголската храмова архитектура и по-специално от джамията Хасан II в  Казабланка и Бадшахи в Лахор, повлияла пряко в разпределението и разположението на  купола. Нейните извити арки символизират мавританската архитектура, а минаретата са класически арабски. Интериора и екстериора на Голямата джамия най-добре се описват като смесица от арабски, мавритански и монголски стил.

Шейх Зайед е толкова голяма, че може да побере 40 000 поклонници наведнъж. Само в основната зала за молитва могат да се съберат около 9000 богомолци. В близост до нея има още две стаи с капацитет от 1500 човека, които се ползват предимно от жени.

В четирите ъгъла на помещенията има четири  минарета,  които се издигат на около 115 м. височина. 57 купола покриват основната сграда и външния двор. Всички те са украсени с бял мрамор от Пиетрасанта в  Италия, а за вътрешната украса е използван такъв от Ласс. Двора е постлан отново с мрамор във флорални мотиви и е с размер 17 000 кв. м.

 

Екскурзии и почивки до ОАЕ »