Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Катедралата „Баграти“

Кутаиси, Грузия

Катедралата „Баграти“ е главният храм на Кутаиси. Построена е по времето на управлението на Баграт III и осветена в чест на успение Богородично през 1003 г.

Величествен по своите размери и пропорции храмът става основен пример в историята на закавказкото строително изкуство, бил пищно украсен с резба и мозайки и играл изключително важна роля в средновековната история на Грузия. При нападението от турците през 1691 г. бил разрушен покривът и куполът на църквата. А през 1770 г. артилерията на руския генерал Тотлебен унищожила кутаиската крепост и цялата източна част на храма.

През 1994 г. катедралата „Баграти“ е внесена в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а през 2001 г. е предадена във владение на Грузинската православна църква, която периодично провежда богослужения в руините на храма.

По-късно започва възстановяване на храма в първоначални му вид, което предизвикало критики от страна на изкуствоведи и реставратори. През юли 2010 г. ЮНЕСКО поискало да се прекрати строителството на територията на храма и го вписва в Списъка на обектите от световното наследство, намиращи под заплаха от унищожаване, но въпреки това работите по реконструкция на катедралата продължили. През 2012 г. грузинският патриарх Илия II призовал към прекратяване на текущите строителни дейности и съгласувал всички детайли по възстановяване на храма със специалисти на ЮНЕСКО.

Екскурзии и почивки до Грузия »