Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Езеро Байкал

Иркутск, Русия

Езерото Байкал се намира в южната част на Източен Сибир, на границата между Иркутска област и Република Бурятия. Това е най - дълбокото езеро на земята-1642м. и е най-големият резервоар за прясна питейна вода. По форма прилича на полумесец, дълъг около 636 км. Площта му е 31 722 км2 (без островите). Смята се, че неговото образуване е започнало преди около 25-30 млн години, но продължава и днес. Районът, в който се намира е силно сеизмичен. От 1956 г. езерото става част от Иркутското водохранилище, в резултат на което нивото на водата се вдига с почти 1 м. По обем на водната маса-23 хиляди км3- се нарежда на второ място след Каспийско море. Бреговата линия е 2100 км.

Езерото предоставя необичайно красива гледка-разположено в котловина, заобградено от всички страни със скалисти зъбери, които придават суров, но и същевременно изключително привлекателен вид на пейзажа. То замръзва цялото през 5-6 месеца от годината, с изключение на 15-20-километров участък, намиращ се на изток от Ангара. След разтапяне на ледовете видимостта в бистрите му води е до 40 метра дълбочина.

Пътнически и товарни кораби обикновено се движат от юни до септември, за научноизследователски съдове навигацията е от май до януари. 

Интересен факт е, че водната повърхност на езерото се намира на 455,5 м над морското равнище, а най-ниската му точка се пада на 1186,5 м под морското равнище, което го превръща в една от най-дълбоките континентални падини. 

В Байкал се вливат 336 реки и ручея. Най-големите са Селенга, Верхняя, Баргузин, Турка, Снежная и Сарма. От Байкал изтича само една река — Ангара. На територията на Байкал се намират 22 острова. Най-големият е Олхон. 

Байкалската вода се характеризира с много малки количества разтворени минерални вещества, нищожно малко органични примеси и много кислород. Съдържанието на много малко минерални соли позволява тя да може да се използва вместо дестилирана вода.

Температурата на повърхностния слой в Байкал през лятото е 8-9 °С, а в отделни заливи — до 15 °C. Температурата на по-дълбоките слоеве е около 4 °C. През лятото, както и през есента, когато се развиват много растителни и животински организми.

Байкал е най-древното езеро на света с уникална флора и фауна. 2/3 от 500 вида растения и 1200 животнински вида не се срещат никъде другаде, напр. сладководният тюлен и омул – местен вид сьомга. 

Езерото Байкал е идеалното място за почивка, дали на лодка, каяк, колоездене, или ходене в трите природни резервата. То е и средище на култове, вярвания и легенди, които го оживяват и до днес.

За Байкал не се е знаело почти нищо, преди започването на работата по изграждането на Транссибирската железопътна линия. Нужни са били 200 моста и 33 тунела за живописните хребети около Байкал. Именно благодарение на тази железопътна магистрала хиляди туристи имат възможността днес да се докоснат до това вълшебно място.

Екскурзии и почивки до Русия »