Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Катедралата „Светицховели“

Мцхета, Грузия

Катедралата „Светицховели“ (груз. „животворен стълб“) е един от главните духовни центрове на православна Грузия. Историята на храма започва през 4 в., когато приелият християнството цар Мириан III построява първата в Грузия дървена църква по препоръка на гръцката просветителка Нино.

Според легендата, грузински евреин на име Елиас заминава за Йерусалим, за да се застъпи за Исус Христос по време на процеса срещу него. Той пристига  твърде късно в Йерусалим и става свидетел на разпъването. На хълма Голгота той купува от един римски войник дрехата на Исус, за която войниците преди са разиграли жребий. Елиос отнася  дрехата в родния си град Мцхета. Когато се прибира, неговата сестра Сидония облича дрехата и издъхва. Тъй като не могли да отделят дрехата от Сидония, тя е погребана с нея, а на гроба й по-късно пораства Кедър. По нареждане на Св. Нино, този кедър трябвало да бъде отрязан и върху гроба да бъде построена църква. От стъблото на кедъра трябвало да се направи колона, която да се използва в строителството на църквата.

От 4 в. насам църквата е многократно разрушавана и построявана отново. Катедралата в този си вид  е изградена през 11 в. по нареждане на грузинския патриарх Мелкиседек по времето на цар Гиорги II. Днес църквата е седалище на епископа на Мцхета и едновременно с това седалище на грузинския патриарх.

Екскурзии и почивки до Грузия »