Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Херкулан

Херкулан, Италия

Счита се, че античният град  Херкулан (още познат като Херкуланеум) е основан от Херкулес. Градът е функционирал като пристанищен град със сравнително малко на брой жители (около 4000 души). Много от заможните патриции по онова време са идвали на почивка в Херкулан заради красивите пейзажи и гледки към Неаполитанския залив. Освен това в града са се строяли вили, принадлежащи на богати римляни, където те живеели със своите роби. В следствие на мощно изригване на вулкана Везувий на 24 август 79 г., Херкулан е бил напълно разрушен и останал затрупан в продължение на 17 века.

През 1709 г. един от херцозите на Елбьоф, Емануел Морис, разбрал за местен жител, който открил древни предмети и мраморни колони докато копаел кладенец в имота си. Херцогът решил да купи този имот и заповядал да започне разкопаване на земята и усилено търсене на подобни находки. Резултатите не закъснели и намерените колони, мраморни статуи и други предмети, Емануел Морис използвал за подаръци на свои приятели и за украса на неговата вила в Портичи. Намерените богатства са били много добре запазени.

Новината за откриването на такива богатства достигнала до краля на Неапол - Шарл VII, който разбрал каква е стойността на находките и на свой ред откупил имота с цел да открие всичко скрито под повърхността. Слуховете, че е открит древният град Херкуланеум, се разнасят из Европа и поставят началото на течение в декоративното изкуство, което било наречено Неокласицизъм.

През 1997 г. Херкулан влиза в списъка на ЮНЕСКО като обект  на културно-историческо наследство от световно значение.

Екскурзии и почивки до Италия »