Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Храм „Кийомидзу-дера”

Киото, Япония

„Кийомидзу-дера”е будистки храм в източната част на Киото. Той е един от най-популярните в Япония, ежегодно тук идват хиляди туристи и поклонници. Историята му започва през 798 г., но днешните сгради са издигнати през 17 в. Храмовият комплекс заема обширна територия на живописен склон на планината Отова и е наречен на водопада, който тече във вътрешността на комплекса и името му означава „Храм на чистата вода”. Храмът е изкупил заобикалящите го терени, за да предотврати строежа на високи сгради около него.

Основната сграда на храма се нарича „Хондо“ и е част от японското национално културно наследство със своите дървени балкони и покрив с наклони в няколко посоки. Тази сграда е известна най-вече заради терасата с прекрасна панорамна гледка към града. Отстоянието на терасата и земята е само 13 м и това е впечатляваща височина за такава дървена конструкция. Японският фразеологизъм „да скочиш от терасата на Кийомидзу-дера“ означава „да вземеш решение“. Това е свързано с традицията от времето на шогуните Токугава, според която на човек, който се осмели да скочи от терасата на храма, ще се изпълнят всички желания. На това поверие би могло да се вярва, тъй като пищната растителност под терасата може да омекоти удара от падането. В миналото са регистрирани 234 скока, при които около 85% от скачачите са останали живи. Днес скачането от терасата е забранено.

В храмовия комплекс освен това има няколко шинтоитски светилища, включително и едно, посветено на Оконинуси-но-Микото – бога на любовта. В този участък се намират няколко двойки „камъни на любовта“, които са разположение на разстояние 18 м един от друг. Казват, че който успее да намери пътя от единия камък до другия със затворени очи, много скоро ще се влюби. А, ако някой помогне на ходещия със затворени очи, това означава, че влюбените ще ги събере посредник.

Екскурзии и почивки до Япония »