Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Църква "Св. Лучия"

Сиракуза, Италия

Това е една от двете църкви в Сиракуза, посветени на най-почитаната светица в града. „Св. Лучия до абатството“ се намира на остров Ортиджа – в старата част на Сиракуза – в близост до катедралния площад. Смята се, че е издигната на мястото, където Света Лучия е похитена, за да бъде отведена за своето мъченичество извън тогавашния град. Историческите данни не посочват кога за първи път на това място са построени църквата и манастира, но тяхното съществуване се споменава в писмен документ още от средата на 15 век. През 1483 г. религиозният комплекс е разширен и обновен, благодарение на щедрите дарения на кралица Изабела Кастилска. За съжаление през 1693 г. комплексът е напълно разрушен от катастрофално земетресение. Сестрите от манастира веднага инициират възстановяването му, което започва през 1695 г. Строежът е приключен десет години по-късно.

Днес бароковата фасада се издига в целия си блясък, изработена от бял варовиков камък със сравнително изчистени линии, с изключение на железния балкон по средата. Той се отличава от останалите елементи на фасадата, защото оригиналният е бил свален през Втората световна война, а настоящият е адаптиран от друго място за църквата. Разкошният бароков вход със спираловидните колони и овалният фронтон, който го увенчава, са типични барокови елементи. В релефа във фронтона е представен символът на мъченичеството на Света Лучия. Този елемент се среща и по-нагоре по фасадата, може би за да се вижда от различни гледни точки.

Вътрешното пространство на църквата се състои от един кораб, който завършва с абсида. Таванът представлява свод, който покрива цялото правоъгълно пространство. През 1783 г. на тавана е добавена фреската, която изобразява чудото на Света Лучия от 1646 г., случило се през май месец в тази църква. По време на тържествен молебен за избавяне на населението от глада, който тегнел над града, гълъб кацнал на епископския трон и се разнесъл глас, че голям кораб натоварен с пшеница и плодове пристига в града и ще нахрани жителите само срещу тяхното гостоприемство. Оттогава всяка година през първата неделя на май месец това събитие се отбелязва тържествено.

Екскурзии и почивки до Италия »