Офиси
0700 14 007
Вход за клиенти
Блог
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
ХОТЕЛИ
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55+
Испания
Италия
Гърция
Чехия
Македония
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ 2018
ЕКЗОТИКА
ОФЕРТИ ЗА КОЛЕДА
НОВА ГОДИНА 2018
МАРТЕНСКИ ПРАЗНИЦИ

Остров Ла Гомера

Тенерифе, Испания

Исто како остров Тенерифе и Ла Гомера има вулканско потекло. Тој претставува вулкански конус и се издига над океанската површина како дел од егзотичниот архипелаг на Канарските острови. Високите делови на островот и северните падини се покриени со густа зимзелена дождовна шума, која е под заштита на УНЕСКО. Највисоката точка на Ла Гомера, врв Гарахонај, се издига на 1478 метри надморска висина. Најкарактеристично за островот и за локалните жители е таканаречениот „Силбо“ јазик со свиркање, кој претставува архаичен начин на комуникација со свиркање и се изучува во училиштата. Поради специфичниот планиски релјеф на островот, локалните жители измислиле комбинација од потсвирнувања, за да си пренесуваат вести – почеток на битка, тажна вест или важни и итни информации. Високите звуци им дозволуваат да си пренесуваат пораки на големи растојанија. Јазикот се состои од само две до четири самогласки и четири согласки, а сите зборови се со свиркање.

https://www.youtube.com/user/turismodelagomera

Екскурзии и почивки до Испания »