Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

пещерните храмове на Дамбула

Дамбула, Шри Ланка

Пещерните храмове на Дамбула са уникална туристическа атракция и грандиозен исторически паметник на будизма. Самият град Дамбула е разположен в централаната провинция на Шри Ланка, на около 20 км от Сигирия, по средата на пътя между  Сигирия  и Канди.

В района има около 80 пещери, които са всъщност храмове за поклонения. Някои от тях съществуват още от 1 в. пр.н.е., и са се използвали от местните монаси за медитация. Безспорно най-атрактивен е Златният храм на Дамбула, който е най-мащабният и най-запазеният подобен храм в цяла Шри Ланка. Цели пет отделни пещерни храма влизат в състава на това свещено място.

Във всеки от тях има множество хиндуистки и будистки стенописи и статуи. Те датират още от 12-13 в. като представят ликове на самия Буда, на същества, които сочат пътя към просветлението и на различни богове и крале. Таванът на Златния храм е покрит с уникални и сложни рисунки, олицетворяващи моменти от живота на Буда.

Храмът на боговете в Дамбула изгражда първата пещера. В нея се пази статуя на умиращият  върховен водач, която е висока около 14 м. Лицето й е сякаш безизразно и хладно, а тялото е покрито с дълго платно.

Най-мащабна и впечатляваща е втората скална пещера, в която се влиза през тържествен вход с висока около 6 м арка. По краищата, на която са изобразени каменни фигури на пазачи.

Третата пещера се състои от две части. Особено интересна, тя е втората по-големина в комплекса и има шарени, ярко оцветени стени. Преобладава жълтият цвят, който е типичен за изобразяването в будизма. Тук се намира статуята на религиозният водач, който е опрял главата си върху дясната си ръка.

Четвъртата пещера е т.нар Западен храм, в която се пазят към 10 статуи на Буда, изваяни от скалите. Последната поклоническа килия е най-малка и най-нова, тя е издълбана в началото на 20 в. в нея се съхраняват 11 фигури.

Екскурзии и почивки до Шри Ланка »