Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Жирона

Жирона, Испания

Жирона е град в Североизточна Испания, административен център на едноименната каталунска провинция, с население от около 90 000 жители. В града са развити химическа, текстилна и хранително-вкусова промишленост. Жирона е важен транспортен възел на автомагистрала и жп линиите от Барселона към Франция. Недалеч се намира Фигерес, родното място на Салвадор Дали.

Жирона се разпростира по бреговете на река Оняр, като старата част на града е разположена на източния бряг на реката. Там се намира и по-голямата част от паметниците на културата в испанското градче.

Един от основните културно-исторически обекти в града са крепостните стени. Били са построени от римляните през 1 век пр. Хр., а след това повторно укрепени през 14 век. В днешно време отбранителните кули и стени могат да бъдат посетини от туристите.

Старата катедрала "Санта Мария" е прекрасен пример за каталунската готика. Храмът е построен на мястото на стара джамия.

Еврейският квартал в Жирона е запазил средновековния дух на една от най-големите еврейски общности в Европа.

Един от символите на града е площад "Независимост". Сред сградите може да се открият всевъзможни архитектурни стилове, разпространени през вековете в Жирона.

Екскурзии и почивки до Испания »