Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Охрид

Охрид, Северна Македония

Охрид е град в югозападната част на Република Северна Македония, център на Община Охрид. Намира се на брега на едноименното Охридско езеро. Населението му е около 55 хиляди жители, като непрекъснато нараства. Охрид е столица на Първата Българска държава от 992 година до превземането на града от Василий II през 1018 г. Старото име на града е Лихнидос - "Град на Светлината". Само 15 дни от цялата година в Охрид не грее слънце.

Един от най-красивите европейски градове – Охрид, е пазител на многовековна история и култура. Старият град се е разпрострял по охридските ридове. Увенчава ги една от най-красивите крепости в Северна Македония, завещана ни от цар Самуил. Територията на стария град е била обитавана от различни националности през вековете и е успяла да запази по малко от културата на всеки народ, преминал оттук. В най-ранните си години през VIII век пр. н. е. селището било обитавано от илирите енхелеи. Те населявали плодородната територия, която се намира в непосредствена близост до Охридското езеро. По-късно, през IV век пр.н.е., Филип II превзема териториите до брега на Охридското езеро. След това тук са живели гръцки колонисти и римляни.

През времето, когато римляните са населявали град Лихнидус, той е бил значително разширен и обогатен с агора, гимназион, базилики. През VI век градът е разрушен от земетресение, за да бъде възроден в началото на VIII век от българския народ.

Днес културното и архитектурно богатсво в град Охрид е една от основните туристически атракции на Северна Македония. В синтез с Охридското езеро, останките от древния град се радват на огромен интерес от посетителите на страната. Значението на града и природата около него са признати от ЮНЕСКО, като през 1979 година Охридското езеро е обявено за част от листата на световното природно наследство, а на следващата година и Охрид става част от листата на световното културно наследство.

Екскурзии и почивки до Северна Македония »