Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Сицилия

Гозо, Малта

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море и седмият по големина в Европа. На острова се намира най-високият вулкан в Европа - Етна, висок 3323 м. Административен център и най-голям град на острова е Палермо с население от 675 501 души. Островът е изпъстрен с многобройни паметници на културата, запазени от времената на владение на древните гърци, римляни, византийци, германски племена, нормани, арагонци, испанци, Савойското кралство, Австрия, а същевременно предоставя необятни природни богатства, подканващи към почивка и приключение.

Сицилия е един от регионите на островна Италия с площ около 25 711 кв. км. и с население около 5 милиона души. Разположен югозападно от континентална Италия, островът е отделен от Апенинския полуостров чрез Месинския пролив. Три морета мият бреговете на остров Сицилия – Тиренско, Йонийско и Средиземно. Релефът е предимно хълмист и планински, а крайбрежията са разнообразни – от обширни пясъчни плажове до живописни скалисти брегове.

През годините островът е управляван от различни народи, между които остготи, византийци, араби и други. Кралство Сицилия просъществува между 1130 и 1816г, а през 1946г. островът е присъединен към Обединено кралство Италия, като му е даден специален статут на автономен регион.  

Сицилия има прекрасен субтропичен средиземноморски климат. Слънцето е щедро през цялата година, а по плажовете има хора от втората половина на април до началото на ноември. Летните температури варират от приятните 22 – 23 °C през април и ноември до 30 – 35 °C през юли и особено през август.  Близостта до Африка е и причината за тропическите жеги през лятото, които идват откъм Сахара. 

Сицилианската кухня, както и историята на острова, носи влиянията на всички народи, които са  владели острова. Днес древногръцкото наследство се разпознава в простите и натурални храни, на основата на риба и други морски продукти. На арабите пък сe дължи съчетаването на сладко и солено (agrodolce), което е една от основните характеристики на сицилианската кухня. Кускусът пък е съвсем обичаен за Палермо, Трапани и Пантелерия, заедно с подправките като канела, шафран и сусам.

 

Сицилия е популярна туристическа дестинация. Освен с многобройните си плажове и курорти, островът е известен и с културните и архитектурни забележителности.  В някои от градовете като Палермо, Катания, Таормина и Сиракуза могат да бъдат разгледани руини от древногръцки градове. Особено известна е долината на храмовете. Това е археологическата зона край град Агридженто, която включва руините на седем древногръцки дорийски храма от V век пр.Хр. От 1997г. е част от списъка на ЮНЕСКО. Друг обект в ЮНЕСКО е комплексът „Сиракуза и скалният некропол в Панталика“. Некрополът в Панталика включва над 5000 гробници, датиращи от XIII до VII век пр. Хр. 

Екскурзии и почивки до Малта »