Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Мамаев курган

Русия

В европейската част на Русия, в град Волгоград, е построен мемориален комплекс, който да напомня на поколенията за смъртоносната битка при Сталинград, в която са загинали над 1 000 000 руски войници. Този комплекс е разположен на хълма Мамаев курган, чието наименование идва от името на татарския хан Мамай, живял в този край. Височината на хълма е 102 метра и е важна стратегическа точка за военни действия — най-високата точка в района на града.

По време на Сталинградската битка през Втората световна война от септември 1942 до януари 1943 тук се провеждат тежки сражения. Хълмът нееднократно преминава от руски в германски ръце. След тази битка превес във войната имат руснаците.

След войната на това място е построен мемориален комплекс „Родината-майка зове“. Комплексът е изграден от 5500 тона железобетон и 2400 тона метална конструкция (без основите) и е висок 85 метра. Мечът е направен от неръждаема стомана, височината му е 29 метра и тежи 14 тона. Статуята стои на плоча висока само 2 метра, която е част от фундамент с височина 16 метра под земята. Снабдена е с отвори за преминаване на вятъра и с ефектно осветление. Когато паметникът е завършен през 1967 г., той представлява най-високата скулптура в света от върха на меча до основата. 

Огромната скулптура е дело на Евгени Вучетич. Сложните разчети на тази конструкция са направени от доктора на техническите науки Николай Василевич Никитин. За модела на статуята позира Валентина Изотова, жителка на града. Тя е избрана от Лев Майщренко - художник, работещ по мемориалния комплекс от началото на 1960-те години. Според някои източници за образа на статуята е повлияла статуята на богинята на победата - Нике от Самотраки. Маршалът на Съветския съюз Василий Чуйков е погребан в близост до паметника, както и известният снайперист на СССР Василий Зайцев, убил над 300 немски войници по време на битката.

В момента статуята постепенно се накланя поради промяна в нивото на подпочвените води, което подрива основите. Това накланяне се усилва. Засега тя се е изместила с около 20 сантиметра.

Екскурзии и почивки до Русия »