Офиси
0700 14 007
Вход за клиенти
Блог
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
ХОТЕЛИ
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55 +
България
Македония
Чехия
Гърция
Екзотика
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
ОФЕРТИ ЗА КОЛЕДА
ОФЕРТИ ЗА НОВА ГОДИНА 2017 В ЧУЖБИНА
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ

Манастирът "Студеница"

Кралево, Сърбия

Манастирът "Студеница" е създаден в края на 12 век от Стефан Неманя, основател на средновековната сръбска държава, скоро след неговата абдикация. Разположен е в едноименната местност на река Студеница. Намира са на 39 км югозападно от Кралево в полите на планината Голия в района на Поибрието.Това е най-големият и най-богатитият от православните манастири в Сърбия. Религозното средище е включено в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1986 година.

Целият комплекс е заобиколена от висока защитна стена. Състои се от двете главни църкви Св. Богородица и Кралска. В центъра на комплекса е разположена църквата "Св. Богородица", която датира от 12 век. Тази постройка е отличен пример за архитектурния стил на прочутата Рашка школа – съчетава по уникален начин романската, която е главен стил на запада, и византийската, дошла от изтока.

Интериорът е дори по-впечатляващ от външната архитектура. Двете църкви в манастир "Студеница" крият безценни колокции от византийска живопис от 13 и 14 век. Вътрешно "Св. Богородица" е декорирана с монументални фрески, които изобразяват библейски сцени.

Екскурзии и почивки до Сърбия »