Офиси
0700 14 007
Вход за клиенти
Блог
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
ХОТЕЛИ
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55 +
България
Македония
Чехия
Гърция
Екзотика
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
ОФЕРТИ ЗА КОЛЕДА
ОФЕРТИ ЗА НОВА ГОДИНА 2017 В ЧУЖБИНА
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ

Охрид

Охрид, Македония

Охрид е град в югозападната част на Република Македония, център на Община Охрид. Намира се на брега на едноименното Охридско езеро. Населението му е около 55 хил. жители, като то непрекъснато нараства. Охрид е столица на Първата Българска държава в продължение на 18 г. от 1000 година до превземането на града от Василий II през 1018 г. Старото име на града е Лихнида - лихнида - светлина, дос - град, "Град на Светлината". Само 15 дена от цялата година в Охрид не грее слънце. Охрид се намира на 27 км. от манастирът "Св. Наум" и на 16 км. от град Струга.

Един от най-красивите европейски градове – Охрид, е пазител на многовековна история и култура.В хълмистата част на град Охрид навремето се е помещавал античният град. Днес на същото място се издига един от най-красивите крепости, завещани от цар Самуил. Територията на древния град е била обитавана от различни националности през всички тези години и е успяла да запази по-малко от културата на всеки народ, чийто дом е била. В най-ранните си години през VIII век пр. Н. е. селището било обитавано от илирийските енхелейци. Те населявали благоприятната територия, която се намира в непосредствена близост до Охридското езеро. По-късно, през IV век пр. Н.е., Филип II превзема териториите до брега на Охридското езеро. През годините територията е била дом за гръцки колонисти и римляни. Именно поради тази дълбока история, селището е успяло да се обогати като културен и духовен център.

През времето, когато римляните са населявали град Лихнида, той е бил значително разширен и обогатен с агора, гимназион и базилика. В началото на Новата ера пък, типично за този интервал от време, Лихнида е застроен с няколко храма, останки на които се срещат и до днес. Така през V век град Лихнида бива разрушен от земетресение, за да бъде възроден в началото на VIII век от българския народ.

Днес останалото културно и архитектурно богатсво в град Орхрид е една от основните македонски атракции. В синтез с Охридското езеро, останките от древния град се радват на ежегодно туристическо присъствие.

Екскурзии и почивки до Македония »