Офиси
0700 14 007
Вход за клиенти
Блог
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
ХОТЕЛИ
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55 +
България
Македония
Чехия
Гърция
Екзотика
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
ОФЕРТИ ЗА КОЛЕДА
ОФЕРТИ ЗА НОВА ГОДИНА 2017 В ЧУЖБИНА
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ

Постойна

Постойна, Словения

Пещерата Постойна се намира в Словения. Това е карстова пещерна система с обща дължина от 20,5 км. и дълбочина от 115 м., което я прави най-дългата в страната и една от най-посещаваните туристически дестинации. Намира се на 10 км. от словенския град Постойна. 

Пещерата е дело на река Пивка, която в продължение на хиляди години е издълбала дългите проходи. Туристическият пещерен маршрут е с дължина от 5,3 км. и е най-дългият в света.

Постойна е отворена за посещения от началото на XIX в., а първият официален посетител е австрийският император Ференц I през 1819 г. Петдесет години по-късно в пещерата са положени релси за туристическо влакче, отначало бутано от служителите, а по-късно от парен локомотив. 

През 1884 г. в пещерните зали е прекарано електричество, с което Постойна изпреварва дори град Любляна, която по това време е била столица на херцогство Карниола, в рамките на Австро-Унгария. Парният локомотив на влакчето е заменен с електрически след края на Втората световна война през 1945 г. 

Естествен местообитател на пещерата е пещерният протей (вид човешка рибка), който е най-голямото земноводно в света. Туристическият маршрут включва и наблюдение на аквариум с протеи. Поради добрата естествена акустика в Постойна редовно се организират клавирни концерти.

Екскурзии и почивки до Словения »