Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ОФЕРТИ за МОРЕ
ИМЕЙЛ БЮЛЕТИН

Въздушното пространство на Европа остава затворено на почти цялата територия на континента

01.04.2010 г.

Според различни източници, въздушното пространство на Европейския континент остава затворено над почти цялата му територия. Въздушният трафик е практически блокиран и пътниците се насочиха към наземния транспорт. Българските летища също бяха затворени през днешния ден.

Според информация на информационна агенция "Фокус", Британските власти на няколко пъти коригираха данните си и тази сутрин обявиха, че удължават забраната за полети във въздушното пространство на страната до 19:00 часа (местно време), заради облака вулканична пепел над Европа.

„Облакът вулканична пепел от Исландия показва продължаващо и обширно покриване на Обединеното кралство. Основавайки се на последната информация от метеорологичната служба, Националната служба за въздушен трафик съветва действащите ограничения за въздушното пространство на Обединеното кралство да останат в сила поне до 19:00 часа днес”, се казва в съобщението на службата.

Великобритания е изправена пред възможността да остане „на земята” през следващата седмица, докато облакът над страната заплашва да остане така до петък, предупреждава британската преса. Метеорологичната служба предупреждава, че северни ветрове избутват облага на юг от Исландия, а не на изток към скандинавските държави.

Пътниците бяха предупредени да очакват още по-голям транспортен хаос, заради опасенията, че авиокомпаниите ще натрупат огромни загуби ако облакът пепел от вулкана в Исландия продължи да се разпространява над Европа. Учените твърдят, че е малко вероятно да има значимо подобрение в качеството на въздуха в скоро време, а същевременно опасенията за въздействието на необикновените атмосферни условия се прехвърлиха върху икономиката и хранителните запаси.

Няколко държави обявиха, че ще разрешат полетите чак в понеделник.

Въздушното пространство на Финландия ще бъде затворено до 18:00 часа (местно време) в понеделник, съобщи представител на авиокомпания „Финавия”, която е и оператор на летищата в страната. По прогноза на авиокомпанията, облакът вулканична пепел ще продължи да бъде над Финландия и след посочения срок.

Въздушното пространство на Северна Италия ще бъде затворено до понеделник 6 часа по Гринуич (9 часа българско време).

Така летищата в северната част на страната ще останат затворени и през неделния ден. Решението е било взето заради липсата на подобрение на влошените от вулканичната пепел условия за въздушния транспорт.

Повечето държави решиха да затворят въздушното си пространство до неделя и тогава отново да направят оценка на ситуацията

Въздушното пространство над Белгия ще остане затворено до 14:00 часа (местно време) в неделя, съобщи белгийското министерство на транспорта. Въздушното пространство на страната е затворено от 16:30 часа в четвъртък. Говорител на министерството съобщи, че оценка на ситуацията ще бъде направена отново в неделя следобед.

Въздушното пространство на Германия ще остане затворено до 14:00 часа (местно време) в неделя, поради преминаващия над Европа облак вулканична пепел от Исландия, съобщи германската служба DFS. Заради удължаването на забраната за полети 16-те основни летища в страната ще останат затворени за шест допълнителни часа. Говорител на службата заяви, че „за момента не се вижда никакво подобрение” на метеорологичната ситуация.

Въздушното пространство на Холандия ще остане затворено поне до 8:00 часа (9:00 българско време) в неделя, заради облака вулканична пепел, съобщи холандския транспортен инспекторат IVW.

„След последвали анализи, стана ясно, че поради настоящите метеорологични условия, въздушното пространство на Холандия се налага да остане затворено поне до 8:00 часа”, се казва в съобщението.

„Бритиш еъруейс” и „Райънеър” съобщиха, че ще възстановят полетите в понеделник. Тази криза струва на финансово-закъсалите британска и ирландска авиокомпании 28 млн. лири на ден, а в световен мащаб авиокомпаниите губят дневно по 130 млн. лири.

Най-голямата авиокомпания в Европа „Луфтханза” обяви, че анулира всички свои полети в целия свят до 15 часа българско време на неделния ден.

Това е последното решение на компанията с оглед на условията за въздушния транспорт в Европа. В неделя сутринта „Луфтханза” ще вземе решение за по-късните си полети.

Междувременно две авиокомпании, холандската KLM и германската „Луфтханза” са извършили успешни изпитателни полети над Европа. Холандският авиопревозвач съобщава, че проведените в събота тестови полети са били успешни, самолетите не са получили повреди от вулканичната пепел. KLM се надява днес да осъществи седем полета от Германия до Амстердам.

Самолети на „Луфтханза” са осъществили успешни полети на височини три хиляди и пет хиляди метра.