Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ОФЕРТИ за МОРЕ
ИМЕЙЛ БЮЛЕТИН
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Празник на занаятите 19-21 юли - Боровец посреща с гигантска двуметрова лъжица и традиционни занаяти

20.06.2013 г.

Истински празник на традиционните занаяти и много изненади, свързани с традициите на България, ще предложи на гостите си курорта Боровец в "Уикенда на занаятите и изкуствата", който ще се проведе от 19 до 21 юли /петък-неделя/. Събитието, организирано от Съюза на хотелиерите в Боровец и с подкрепата на община Самоков, е част от културния календар на комплекса. По време на тридневния празник ще може да се види гигантска двуметрова лъжица, както и демонстрации на традиционни занаяти, театър на открито и фолклорни концерти. Майстори-занаятчии от цялата страна ще разкрият тайните на плъстенето на вълна, направата на керамични съдове, дантела и бродерия в специални работилници, където всеки ще може да опита сръчността си. Един от гвоздеите на съботната вечер ще е концертът на прочутия фолклорен изпълнител Николай Славеев, ще има и надиграване на самодейни фолклорни състави от цялата страна.

Статуята на лъжицата е изработена от скулптора Павел Койчев специално за инициативата "Пазител на традициите", организирана от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7. Призовете за фолклор, занаяти, кулинария, изкуство, селище, личност и организация в тазгодишната кампания ще бъдат връчени на 11 ноември.

От екипа на А.Р.И.З.-7 са приготвили и вкусни изненади за гостите – шест погачи, които ще може да опита всеки, и късметчета с прочути български поговорки.

В специално направени шатри майсторите от Националната занаятчийска камара и занаятчии от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 ще покажат изложба-базар на традиционни български занаяти. В работилница "Седянка" гостите ще могат да видят плъстене на вълна, техники за шиене на дантела, българска бродерия и демонстрации на калоферска дантела с майстори Емилия Начева, Тоня Григорова и Ани Йовева.

В петък майстор-занаятчията на А.Р.И.З.-7 Мариета Недкова ще учи мераклиите как се плъсти вълна. Майстор-грънчарят Димитър Терзиев ще покаже как се изработват керамични изделия на автентично грънчарско колело.

Един от специалните гости на празника е майсторът-фотограф Алберто Стайков, който ще ръководи работилницата "Фотография за всички" в събота в хотел "Ела", а в трите дни на събитието пак там ще може да се види и изложбата му "Метаморфози". Тя съдържа девет фотографии, девет тактилни карти, предназначени специално за незрящи хора, и един видео материал.

В хотел "Самоков" пък ще може да се види пътуващата фотоизложба "Пазител на традициите" с 21 фотографии, изобразяващи фолклорни празници, обичаи и традиции.

Вечерта на 19 юли е отредена за театралната постановка на открито "Сводници" от Иво Сиромахов, която е дело на младежка театрална студия към Читалище – паметник "Отец Паисий", гр. Самоков.


Вижте тук нашите предложения за настаняване в Боровец