Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Акрополът

Атина, Гърция

Акрополът в Атина е най-известният запазен акропол в Гърция. Въпреки наличието на много различни акрополи на територията на южната ни съседка, поради значимостта си за гръцката история, именно този е наричан накратко Акрополът. Акрополът представлява плосък скален връх, издигащ се на 150 м над морското равнище в гръцката столица Атина. Той датира още от Микенската епоха (II хил. пр. Хр.) и се смята, че на него е бил разположен царски дворец. По времето на Перикъл и т.нар. “златни години” гръцката цивилизация бележи изумителен възход. Именно от този период са и най- забележителните архитектурни шедьоври на Акропола – Партенона, Ерехтиона и Храмът на богинята Нике.

Партенонът е може би най-важният паметник на древногръцката култура. Той е построен в периода 447-438 г. пр.Хр. на мястото на друг храм, разрушен при завземането на града от персите. Посветен е на Атина Палада - богинята-покровителка на град Атина, като дорийски храм с йонийски елементи. През 6 век е превърнат в християнска църква и е добавена апсида от източната страна. По-късно храмът е превърнат в джамия и е изградено минаре. През 1687 г. по време на битките за град Атина турците използват храма като склад за барут, в следствие на което голяма част от него е разрушена.

Ерехтиона се намира в северната част на Акропола и е построен през периода 421 - 406 г. пр.Хр. Храмът е издигнат на мястото, където Атина и Посейдон са избрали името на града. Акрополът е включен в листите на Световно културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО през 1987 г.

Екскурзии и почивки до Гърция »