Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Чехия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Русия
Мароко
Почивки със собствен транспорт
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
НОВА ГОДИНА
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ
ШВЕЙЦАРИЯ
ПОЛША
ШРИ ЛАНКА
55 +
МАЛДИВИ
КУБА
ЯПОНИЯ
БЪЛГАРИЯ

Водопадите Трюмелбах

Швейцария

Водопадите Трюмелбах се намират в Швейцарските Алпи, на територията на община Лаутербрунен. Те представляват поредица от 10 каскади, преминаващи вътре в скалния масив, и събират водите от топящия се сняг от върховете Айгер (3970 м), Мьонх (4099 м) и Юнгфрау (4158 м), като площта на водосбора е 24 кв. км. До 1877 г. всички водопади, с изключение на най-долния, са били скрити и недостъпни във вътрешността на планината. Затова и името на водопадите описва не оптична, а акустична представа – Trümmel = Trommel, което означава „барабан”.

В различните сезони количеството на водата се колебае значително: от декември до март тече малък ручей под ледената „броня”, след ледените нощи през април и октомври протичат само няколко десетки литра в секунда, докато по време на снеготопенето от април до юни и топенето на глетчерите от юни до септември през скалите се изливат до 20 хил. литра в секунда със страхотен грохот и така Трюмелбах се превръща в река.

 

В периода 1877 - 1886 в тунелите на най-долните водопади са построени стълби и мостове. През 1913 г. е изграден тунелен лифт (кабинков въжен фуникуляр с противовес) до 7-мия водопад, а достъпът до трите най-горни водопада, представляващ стълбище с галерия и наблюдателна площадка е завършен през 1986 г.

Екскурзии и почивки до Швейцария »