Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55+
Испания
Италия
Гърция
Чехия
Македония
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Водопадите Трюмелбах

Швейцария

Водопадите Трюмелбах в Швейцария се намират на р. Трюмелбах. В тази река отива почти целият стопен лед от върховете Айгер, Мьонх и Юнгфрау. Така се образува забележителната поредица от каскадни водопади Трюмелбах. 

Водата пада от стотина метра през процеп в скалата. Дебитът е 20 тона вода в секунда. С течение на времето и под действието на абразивните частици, влачени от водата, водопадът се вкопава във вътрешността на планината. 

Седем от десетте водопада се намират в пещери и в тях са пробити тунели, за да могат туристите да видят тези природни красоти. Швейцарците казват, че това са единствените водопади във вътрешността на планината, до който изкуствено са прокопани тунели за туристи. „Дяволското гърло” в Родопите е също с прокопан тунел за разглеждане на водопада. 

Трюмелбах е забележителен. Местата за наблюдение са много добри и напълно безопасни, тунелите са широки. Водата прави водовъртежи, фунии, разделя се, събира се. Шумът от падащата вода е оглушителен, а стените на тунелите се тресат от мощта й. 

Водопадите Трюмелбах не се различават само по пълноводието си. Един от тях, „ледения водопад”, е с малко вода. Струята се разпръсква във въздуха на дребни капчици и изчезва, но след това среща каменно стъпало, където отново се събира на струя, прави нов скок и пак се разпръсква на капчици, среща второ стъпало, става отново на струя и накрая водопадът преминава във буен планински поток. През зимата всичко това замръзва и е обект на покоряване от алпинистите.

Богатите туристи наемат хеликоптери за да разглеждат водопадите от въздуха. Ако можете да си позволите това го направете, гледката е главозамайваща.

Екскурзии и почивки до Швейцария »