Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Чехия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Русия
Мароко
Почивки със собствен транспорт
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
НОВА ГОДИНА
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ
ШВЕЙЦАРИЯ
ПОЛША
ШРИ ЛАНКА
55 +
МАЛДИВИ
КУБА
ЯПОНИЯ
БЪЛГАРИЯ

Игуменица

Игуменица, Гърция

Игумениица е крайбрежен гръцки град и важно пристанище. Разположен е в Северозападна Гърция, на брега на Йонийско море и посредством пристанището си свързва страната по море с Италия.

В миналото той е бил познат с името Титани и е бил един от най-важните в царство Теспротия през 4 век пр. Хр. През 167 г. пр. Хр. е разрушен от римляните, а по-късно на негово място е издигнат нов град, който бил под властта на Римската империя. Както по-голямата част от терирорията на страната през 15 в. градът е завладян от турците. В периода на османското владичество той е малко селище, познато под името Грава. Освобождението от османска власт е резултат от Балканската война и става факт през 1913 година. През 1938 г. градът е избран за административен център на префекрура Теспротия и получава днешното името Игуменица. В края на Втората световна война, през 1944 г., Игименица е разрушена, но през 50-те и 60-те години на XX в. са издигнати нови сгради около пристанищния терминал и постепенно градът се разрастнал. Основната причината за това е неговото пристанище, което е третото по товарооборот в пределите на страната. Друг важен фактор е пускането в експлоатация през 2009 г. на магистралата Егнатия Одос, която осигурява връзка на Игуменица с много от големите градове в Северна Гърция и достига до гръцко-турската граница.

Игуменица днес разполага с две пристанища – вътрешно и международно. Вътрешното е отправна точка за йонийските острови Корфу и Паксос като също така осигурява връзка със значимото гръцко пристанище Патра. Международният терминал свързва града с някои от важните италиански пристанища, като Анкона, Бари, Бриндизи, Триест.

Екскурзии и почивки до Гърция »