Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Чехия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Русия
Мароко
Почивки със собствен транспорт
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
НОВА ГОДИНА
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ
ШВЕЙЦАРИЯ
ПОЛША
ШРИ ЛАНКА
55 +
МАЛДИВИ
КУБА
ЯПОНИЯ
БЪЛГАРИЯ

Кайруан

Тунис

Кайруан е град в Северен Тунис, административен център на провинция Кайруан. Той е най-святото за мюсюлманите място в Магреб и четвъртият по значимост град за исляма. От 1988 г. е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кайруан е основан през 670 г. от Укба ибн Нафи на мястото на стара византийска крепост с цел създаване на плацдарм за арабско завоюване на Северна Африка. След основаването му градът става жертва на постоянни нападения от бедуините от племето хилал, което принуждава местната власт през XI век да премести столицата на арабско-мавърски Магреб в Тунис. Оттогава насетне той се развива и оформя като отделен от столицата търговски град. 

В Кайруан са запазени много джамии, сред които е съборната джамия, издигната заедно с града през 670 г. Зданието наподобява крепост с 35-метровото си минаре, което е паметник от епохата на Аглабидите. Материалите за нейното изграждане са взети от разрушения от арабите Ел Джем. За построяването на джамията и града са използвани и 414 антични колони от римско-византийската епоха в Бизацена (римска провинция в Северна Африка). През 1057 г. джамията е силно повредена от набезите на бедуини от пустинята.

Екскурзии и почивки до Тунис »