Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Кайруан

Тунис

Кайруан е град в Северен Тунис, административен център на провинция Кайруан. Той е най-святото за мюсюлманите място в Магреб и четвъртият по значимост град за исляма. От 1988 г. е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кайруан е основан през 670 г. от Укба ибн Нафи на мястото на стара византийска крепост с цел създаване на плацдарм за арабско завоюване на Северна Африка. След основаването му градът става жертва на постоянни нападения от бедуините от племето хилал, което принуждава местната власт през XI век да премести столицата на арабско-мавърски Магреб в Тунис. Оттогава насетне той се развива и оформя като отделен от столицата търговски град. 

В Кайруан са запазени много джамии, сред които е съборната джамия, издигната заедно с града през 670 г. Зданието наподобява крепост с 35-метровото си минаре, което е паметник от епохата на Аглабидите. Материалите за нейното изграждане са взети от разрушения от арабите Ел Джем. За построяването на джамията и града са използвани и 414 антични колони от римско-византийската епоха в Бизацена (римска провинция в Северна Африка). През 1057 г. джамията е силно повредена от набезите на бедуини от пустинята.

Екскурзии и почивки до Тунис »