Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Гърция
Португалия
Турция
Северна Македония
Сърбия
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОТ ВАРНА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Калтаджироне

Калтаджироне, Италия

Калтаджироне (на сицилиянски - Caltaggiruni) се намира в провинция Катания и е център на община Калтаджироне в нейните граници.Отдалечен е на около 70 км от Катания, на 75 км от Модика, на 242 км от Палермо. Градът е разположен върху няколко хълма и е със средна надморска височина 608 м. Населението наброява близо 40 хил. души.

 

Районът на Калтаджироне е бил населен още от праисторически времена, доказателство за което са останките от два некропола от второто хилядолетие преди Христа. По късно тук са живели Сицилите – населението преди римляните. Името на града обаче има арабски произход – съчетание от думите kalat и gerun, които означават съответно крепост и пещера. Арабите построили своя крепост, която била атакувана и превзета от Лигурийците под главнокомандването на византийски генерал. Затова в днешния местен диалект могат да се открият следи от лигурийски език. Градът процъфтял под владението на Норманите, превръщайки се в известен център за производство на керамика. Калтаджироне е почти изцяло разрушен при земетресение през 1693 г. След това повечето сгради са възстановени в стил Барок. Запазената и до днес архитектура е причината градът да бъде включен като защитена територия в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Завъртяни шарки, живи цветове и невероятно детайлни декорации... когато и да посетите Калтаджироне, Ви очаква всичко това. Керамиката е в основата на чара на града и присъства в него от хилядолетия.

Всички сгради в града са декорирани с керамични плочки, а магазините разпростират своята стока от впечатляващи занаятчийски произведения по паважа. Акцентът в Калтаджироне несъмнено са 142-те стъпала пред църквата Санта Мария дел Монте, които свързват долната част на града с по-старата горна част. Лицевата страна на всяко от стъпалата е облицовано с керамични плочки с разноцветни шарки. Всяка година стълбището се покрива с цветя, които са подредени в красиви фигури. Това се случва по време на фестивала на цветята La Scala, в периода 8 май – 3 юни. Фестивалът се провежда в чест на Дева Мария от Конадомини, която е покровител и защитник на Калтаджироне. Ароматните цветя красят стълбите за близо месец.

През юли отново може да се види украса на стълбите, като този път поводът е друг светец покровител на градчето – Сан Джакомо. Тогава към растенията се добавят и много свещи с различни цветове, подредени така, че да представляват конкретна фигура.

 

Интересни обекти за посещение в Калтаджироне:

- Църквата San Francesco d'Assisi, издигната през 1236 и възстановена след земетресението от 1693 в Бароков стил. Фасадата има два реда с морски символи и статуята на Безгрешния. Куполът не е завършен.

- Ренесансовата църква на Новите Капуцини, обилцована с бял камък. В църквата се съхранява забележително съкровище и се помещава картинна галерия.

- Palazzo Senatorio от XV век също заслужава да се види – бившата сграда на  кметството на Калтаджироне.

Екскурзии и почивки до Италия »