Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Чехия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Русия
Мароко
Почивки със собствен транспорт
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
НОВА ГОДИНА
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ
ШВЕЙЦАРИЯ
ПОЛША
ШРИ ЛАНКА
55 +
МАЛДИВИ
КУБА
ЯПОНИЯ
БЪЛГАРИЯ

Катедралата „Баграти“

Кутаиси, Грузия

Катедралата „Баграти“ е главният храм на Кутаиси. Построена е по времето на управлението на Баграт III и осветена в чест на успение Богородично през 1003 г.

Величествен по своите размери и пропорции храмът става основен пример в историята на закавказкото строително изкуство, бил пищно украсен с резба и мозайки и играл изключително важна роля в средновековната история на Грузия. При нападението от турците през 1691 г. бил разрушен покривът и куполът на църквата. А през 1770 г. артилерията на руския генерал Тотлебен унищожила кутаиската крепост и цялата източна част на храма.

През 1994 г. катедралата „Баграти“ е внесена в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а през 2001 г. е предадена във владение на Грузинската православна църква, която периодично провежда богослужения в руините на храма.

По-късно започва възстановяване на храма в първоначални му вид, което предизвикало критики от страна на изкуствоведи и реставратори. През юли 2010 г. ЮНЕСКО поискало да се прекрати строителството на територията на храма и го вписва в Списъка на обектите от световното наследство, намиращи под заплаха от унищожаване, но въпреки това работите по реконструкция на катедралата продължили. През 2012 г. грузинският патриарх Илия II призовал към прекратяване на текущите строителни дейности и съгласувал всички детайли по възстановяване на храма със специалисти на ЮНЕСКО.

Екскурзии и почивки до Грузия »