Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Гърция
Португалия
Турция
Северна Македония
Сърбия
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ПЪРВА ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОТ ВАРНА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС

Катедралата в Монреале

Монреале, Италия

Катедралата в Монреале е истински шедьовър, пресъздаващ традициите в изкуството и архитектурата, наследени от араби, нормани и византийци.

Катедралата е построена за около 10 години в периода 1174 - 1185 г. по време на управлението на норманския монарх Вилхелм II Добрия (1153 - 1189 г.). Неговото желание било да демонстрира величието на своето кралство и да задмине "Капела Палатина" в Палермо, построена от неговия дядо – Роджър II. В изграждането се включват както сицилиански, така и византийски майстори и в резултат на това се получава прекрасната сграда на катедралата - смесица от влиянието на изтока и запада.

Фасадата на катедралата поти с нищо не подсказва какво златно великолепие се крие вътре. Западната страна има две кули, но само едната от тях е завършена. Неокласическата порта е добавена през 18 век. Далеч по-интересна е външната страна на абсидата, която е богато украсена с редуващи се дъги и кръгове от мрамор и туф.

Голяма гордост за града са двете римски бронзови врати на Катедралата, които са едни от малкото останали запазени в Европа. Портите на главния вход са изработени през 1185 г. от италианския скулптор Бонано Писано. Те съдържат 42 релефа с библейски сцени обградени от декоративни рамки. Северните порти са завършени през 1179 г. от Барисано да Трани и върху тях са изобразени портретите на 42 светци и евангелисти.

Безспорно най-впечатляващата част от Катедралата е богато украсения с мозайки интериор. Стените на кораба, крилата и абсидата са изцяло  покрити със златни мозайки датиращи от 12 и 13 век, което прави повече от 6 300 кв.м.

Мозайките със своето художествено великолепие са една от големите гордости на Европа. Те заемат площ от около 5950 кв. м. Предполага се, че са дело основно на византийски и сицилиански майстори и са завършени около 1182 г. Някои от тях вероятно са изработени по-късно, след смърта на Вилхелм, от венециански майстори.

На централната абсидата се намира величественото изображение на Христос Пантократор (Вседържител). Останалата част от абсидата е запълнена от изображения на светци и апостоли. В главния кораб са избразени старозаветни сцени, по крилата и сводовете – сцени от живота на Христос.

Съкровищницата на Катедралата съдържа значителна колекция от църковно изкуство, включващо дрехи, сребърни съдове и злато от Средновековието и Ренесанса.

180 стъпала делят туриста от покрива, от който се открива прелестна панорамна гледка към катедралата, Монреале и Палермо.

 

Екскурзии и почивки до Италия »