Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Йордания
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Мароко
Почивки със собствен транспорт
Свети Валентин
Мартенски празници
Великден
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
КОЛУМБИЯ
КУБА
МАЛДИВИ
ШРИ ЛАНКА
55 +
ДОМИНИКАНА
КЕНИЯ

Матмата

Тунис

Матмата е малък берберски град в южната част на Тунис. Популярно е сред туристите заради домовете на троглодитите. Те са едно от най-древните племена населявали Тунис. Някои от местните жители живеят в традиционни подземни къщи наречени, които са създадени чрез изкопаване на голяма яма в земята. По периметъра на тази яма се изкопават изкуствени пещери, които се използват като помещения. Някои от жилищата се състоят от множество ями, свързани с канали.

До 1967 г. се е смятало, че в тази област няма селища, а само скитащи номадски племена. Същата година интензивните дъждове, продължили 22 дни, наводнили къщите на троглодитите и много от тях се срутили, следствие на което е построено наземното селище Матмата. Въпреки това, повечето от хората продължават живота си в преустроените подземни домове и само няколко от семействата се преместват в новите жилища на повърхността.

Днес Матмата е популярна туристическа атракция и по-голямата част от населението има туристически и фолклорни изложби в домовете си.

През 2004 г. население на Матмата е 2116 жители.

Екскурзии и почивки до Тунис »