Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ОФЕРТИ за МОРЕ
ИМЕЙЛ БЮЛЕТИН

Матмата

Тунис

Матмата е малък берберски град в южната част на Тунис. Популярно е сред туристите заради домовете на троглодитите. Те са едно от най-древните племена населявали Тунис. Някои от местните жители живеят в традиционни подземни къщи наречени, които са създадени чрез изкопаване на голяма яма в земята. По периметъра на тази яма се изкопават изкуствени пещери, които се използват като помещения. Някои от жилищата се състоят от множество ями, свързани с канали.

До 1967 г. се е смятало, че в тази област няма селища, а само скитащи номадски племена. Същата година интензивните дъждове, продължили 22 дни, наводнили къщите на троглодитите и много от тях се срутили, следствие на което е построено наземното селище Матмата. Въпреки това, повечето от хората продължават живота си в преустроените подземни домове и само няколко от семействата се преместват в новите жилища на повърхността.

Днес Матмата е популярна туристическа атракция и по-голямата част от населението има туристически и фолклорни изложби в домовете си.

През 2004 г. население на Матмата е 2116 жители.

Екскурзии и почивки до Тунис »