Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Гърция
Португалия
Турция
Северна Македония
Сърбия
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОТ ВАРНА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Остров Сардиния

Сардиния, Италия

Сардиния е средиземноморски остров, принадлежащ към територията на Италия, но със специален статут на автономен регион. Разположен е западно от континентална Италия. С площ от 24,090 кв.км., той е вторият по големина остров в Средиземно море, след о-в Сицилия. Населяван е от приблизително 1,6 млн. души.

Смята се, че първите заселници по северната част на острова са емигрирали от континентална Италия (от региона на днешна Тоскана) през о-в Корсика, а южната половина, около Калярския залив, е била заселена с емигранти от Пиринейския полуостров. Сведения за търговия с Източното средиземноморие има от 1600 г. пр. Хр. насам. През годините островът е бил под влияние на финикийци, вандали, византийци и други, като след 1948 получава статута на автономен регион към Италия, а населението на острова е признато от италианския парламент като отделен народ.

 

Днешно време основното перво в икономиката на о-в Сицилия е туризмът. Мястото привлича с красиви гледки, прекрасни плажове и мек климат. Често е посещавано от известни личности. Най-популярният морски курорт тук е Коста Смералда. Известни са още Олбиа, Коста Рей, Чиа, Торегранде, а по-големи градове са Каляри (столицата на Сардиния) и Алгеро (град в типичен испански стил).

Любителите на културата също има какво да видят тук. Остров Сардиния е известен с наличието на множество нураги – вид мегалитни постройки, съзададени между 1900 – 730г. пр. Хр. Тъй като концентрацията им е най-голяма на този остров (има около 7000 постройки) те са се превърнали в своеобразен символ на о-в Сардиния и на нейната отличителна култура – Нурагската цивилизация. Най-значимият нурагскиски комплекс е „Су Нуракси“ край местността Барумини („Su Nuraxi di Barumini”), чиято основна сграда е триетажна постройка, датираща от XVI век. Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1997г.

Екскурзии и почивки до Италия »