Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Гърция
Португалия
Турция
Северна Македония
Сърбия
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
КАРНАВАЛИ в ЕВРОПА
ПЪРВА ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН
ОТ ВАРНА
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ

Пустиня Табернас

Табернас, Испания

Изненадващо, но единствената истинска пустиня в Европа е пустинята Табернас - защитен природен парк, скрит в югоизточна Испания, в района на Коста де Алмерия. Слънцето там грее над 3000 часа в годината, температурите варират от -5 до 48 °C. Пустинята е с площ от приблизително 280 км2 и е един от най-геологически интересните пейзажи в Европа, тъй като ясно показва процеса на естествено опустиняване и ерозия. Характеристиките му включват дъждовни вдлъбнатини, издълбани от нередовните, но проникващи дъждове, които падат само няколко дни в годината - по-малко от 240 мм годишно. Въпреки, че пустинята е видимо с оскъдна растителност, тя всъщност притежава разнообразие от ксерофитна флора и уникални за Табернас растения, които са  свикнали да оцеляват в полусухи области.

 

Любителите на природата се влюбват мигновено в този див и безлюден район, напомнящ на екзотичен американски пейзаж. Наистина трябва да разтриете очите си, за да повярвате, че сте в Европа. Уникалният ландшафт привлича филмови екипи от 50-те години на миналия век, като с това допринася слава на Коста де Алмерия по целия свят.

 

Много известни режисьорите на уестърни, военни филми и фантастични приключения са снимали именно тук в югоизточна Испания. Едни от най-популярните заглавия са: „Лорънс Арабски“ (1962 г), „За шепа долари“ (1965 г), „Имало едно време на Запад“ (1968 г), „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ (1989 г), „Завещанието на Винету” (1998 г), „Щастливият Люк“ (2004 г), „Изход: Богове и царе“ (2014 г) и други. Разходите често са по-ниски (отколкото в САЩ), а пустинята е близо до всички удобства на големия град, от които се нуждае един  филмов екипаж. А само на 30 минути от дивата пустиня се намират и фантастичните природни плажове на Средиземно море – природен парк Кабо де Гата.

 

Част от първоначално направените за декор на уестърн филми снимачни площадки са трансформирани в уникалени тематични паркове за забавления. Един от тях е Western Theme Park, Oasys (Mini Hollywood). Възможност да посетете старите класни стаи, офиса на шерифа, местния бар, да застанете лице в лице с дивите животни от зоологическия резерват, да сте свидетел на банков обир и ред други пресъздадени действия, връщащи ви назад в Дивия Запад. Незабравимо преживяване за всички възрасти, в неподправения пейзаж на пустинята Табернас.

 

Екскурзии и почивки до Испания »