Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ОФЕРТИ за МОРЕ
ИМЕЙЛ БЮЛЕТИН
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Разломната долина

Кения

Разломната долина е природен геологичен феномен, предизвикан от изтъняването на земната кора, последвано от вулканична дейност. Намира се западно от планината Кения, в кенийската високопланинска земя.

 

На места този природен разсед достига ширина от 100 километра, а в най-тясната си точка – в северните подстъпи към Найроби, е едва 45 километра. Надморската височина на долината е най-малка в района на езерото Туркана, където практически се слива с околната пустинна местност. В южна посока обаче долинните склонове се издигат в отвесни скали, достигащи при езерото Найваша височина от 1900 метра. По-нататък се наблюдава понижение на надморската височина, която при границата с Танзания достига 580 метра.

 

В Разломната долина днес има 30 действащи и активизиращи се от време на време вулкани, както и безброй горещи минерални извори. Тази поредица от кипящи извори и езера включва разположените на северозапад от Найроби езера – Баринго, Богория, Накуру, Елементайта, Найваша и намиращото се на юг от града езеро Магади. Тези езера са уникални с химичния състав на водите си, притежаващи висока концентрация на натриев карбонат, предизвикана от силно основния характер на заобикалящите ги вулканични скали и от тяхното слабо оттичане, причина за което са стръмните склонове на долината. Богатите на натриев карбонат води са идеална хранителна среда за различни водорасли, с които се хранят няколко вида риби, преди всичко тилапията. Тези условия привличат милиони птици, които се радват на богатите запаси от храна в „содените” езера.

Екскурзии и почивки до Кения »