Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Свещения храм на зъба на Буда

Канди, Шри Ланка

Храмът на зъба на Буда е един от най-известните и посещавани будистки храмове. Смята се, че Зъбът се е появил през 311 г. в косите на принцеса Хемамала и бързо се е превърнал в символ на суверенитета на Шри Ланка.   В миналото се е считало, че столица на държавата е градът, в който се намирал Зъбът на Буда. Когато през 1590 година Зъбът бил пренесен в Канди, крал Вимала Дхарма Сурия I построил двуетажен храм на територията на кралския дворец, в който се съхранявала реликвата. Резби от дърво, красиво изписани тавани с обков от сребро и слонова кост, украсявали храма.

 Тъй като храмът се е намирал на територията на кралския дворец, достъп до него имали само кралят и главните свещенослужители. Днес в часовете на служба вратите на стаята са отворени и може отдалече да се види светинята. С реликвата е свързана една от най-ярките процесии на Изтока – фестивалът  Есала Перахера.

 Всяка година преди пълнолуние през август светинята се изнася от храма, за да участва в голямото шествие. В него участват десетки слонове, покрити с ярки пискюли със звънчета и илюминации, стотици танцьори, акробати и музиканти. Хиляди хора се стичат към храма, за да видят това великолепно зрелище.

 В храма има и много други съкровища: колекция от древни ръкописни книги, миниатюрни от изумруд на Буда, Буда направен от планински кристал и нефрит и Буда от злато. Храмът Зъбът на  Буда е част от огромен комплекс от здания: северно от храма е Кралският дворец, дворецът на Кралицата и залата за аудиенции. До днес се е съхранил само публичния сектор на Кралския дворец. Днес в двореца се помещава Националния Музей.

Екскурзии и почивки до Шри Ланка »