Офиси
0700 14 007
Вход за клиенти
Блог
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
ХОТЕЛИ
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55+
Испания
Италия
Гърция
Чехия
Македония
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ 2018
ЕКЗОТИКА
ОФЕРТИ ЗА КОЛЕДА
НОВА ГОДИНА 2018
МАРТЕНСКИ ПРАЗНИЦИ

Свещения храм на зъба на Буда

Канди, Шри Ланка

Храмът на зъба на Буда е един от най-известните и посещавани будистки храмове. Смята се, че Зъбът се е появил през 311 г. в косите на принцеса Хемамала и бързо се е превърнал в символ на суверенитета на Шри Ланка.   В миналото се е считало, че столица на държавата е градът, в който се намирал Зъбът на Буда. Когато през 1590 година Зъбът бил пренесен в Канди, крал Вимала Дхарма Сурия I построил двуетажен храм на територията на кралския дворец, в който се съхранявала реликвата. Резби от дърво, красиво изписани тавани с обков от сребро и слонова кост, украсявали храма.

 Тъй като храмът се е намирал на територията на кралския дворец, достъп до него имали само кралят и главните свещенослужители. Днес в часовете на служба вратите на стаята са отворени и може отдалече да се види светинята. С реликвата е свързана една от най-ярките процесии на Изтока – фестивалът  Есала Перахера.

 Всяка година преди пълнолуние през август светинята се изнася от храма, за да участва в голямото шествие. В него участват десетки слонове, покрити с ярки пискюли със звънчета и илюминации, стотици танцьори, акробати и музиканти. Хиляди хора се стичат към храма, за да видят това великолепно зрелище.

 В храма има и много други съкровища: колекция от древни ръкописни книги, миниатюрни от изумруд на Буда, Буда направен от планински кристал и нефрит и Буда от злато. Храмът Зъбът на  Буда е част от огромен комплекс от здания: северно от храма е Кралският дворец, дворецът на Кралицата и залата за аудиенции. До днес се е съхранил само публичния сектор на Кралския дворец. Днес в двореца се помещава Националния Музей.

Екскурзии и почивки до Шри Ланка »