Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Гърция
Португалия
Турция
Северна Македония
Сърбия
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ОТ ВАРНА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Сегеста

Сегеста, Италия

Сегеста (Siggésta), първоначално Егеста или Акеста (Ἐγεστα или Αἴγεστα) е античен град в северозападната част на Сицилия, намиращ се между Дрепана и Панорм. Античното селище се намира на мястото на сливането на две реки — Скамандро и Симеонто. Според предание, градът бил основан от гърци, спътници на Филоктет, под предводителството на Акест. Заради това не се считал за гръцки, а за варварски и постоянно водел войни със съседните древногръцки колонии на острова, и в частност със Селинунт. Агатокъл разорил напълно града през 307 г. пр.н.е., отчасти избивайки местните, отчасти отвеждайки ги в робство, заселил в града гръцки колонисти и го нарекъл Дикеполем. След смъртта на Агатокъл, градът си връща старото име. В резултат от легендата за произхода на римляните от троянците, жителите на Сегеста много добре посрещнали римската власт след края на първата пуническа война. По римско време градът процъфтял и станал известен с минералните си извори като Aquae Segestanae.

На хълма на Сегеста най-забележителен е древният дорийски храм, който днес е задължителна спирка по всеки туристически маршрут. Той е един от ярките образци на елинската култура по тези земи. Храмът е издигнат през 5 в.пр.Хр. и е направо смайващо как е успял да се запази до такава степен след повече от две хилядолетия и половина. В сравнение със Сегеста древните останки в близкия Агридженто буквално бледнеят. Храмът има редове от по 6 и по 14 колони, които се издгат върху основа с размери 21×56 метра и изглеждат така, сякаш току-що са построени. Платформата на храма в Сегеста е около три стъпки висока. 

 

На хълма е разположен и амфитеатърът на Сегеста, който е малко по-непопулярен от дорийската колонада на върха. Амфитеатралното разположение на седалките за зрителите е изградено по хълма, на 305 метра над морското равнище. Дори и днес тази част от Сегеста продължава да се използва по предназначение, а именно той се използва като театрална сцена. Всяко лято тук се играят различни театрални постановки, в които съвременни актьори изпълняват класически гръцки драми и комедии. 

 

В района на античния Сегеста могат да се видят и някои средновековни останки от постройки, като например руините на една норманска крепост. 

 

От върха на хълма на Сегеста се открива прекрасна гледка към долината и към залива Кастеламаре (Castellamare). Разположението на древния град някога е помагало на жителите му да имат контрол над няколко главни пътища между брега на север и вътрешните територии. 

Екскурзии и почивки до Италия »