Офиси
0700 14 007
Вход за клиенти
Блог
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
ХОТЕЛИ
Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55+
Испания
Италия
Гърция
Чехия
Македония
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ 2018
ЕКЗОТИКА
ОФЕРТИ ЗА КОЛЕДА
НОВА ГОДИНА 2018
МАРТЕНСКИ ПРАЗНИЦИ

Сегеста

Сегеста, Италия

Сегеста (Siggésta), първоначално Егеста или Акеста (Ἐγεστα или Αἴγεστα) е античен град в северозападната част на Сицилия, намиращ се между Дрепана и Панорм. Античното селище се намира на мястото на сливането на две реки — Скамандро и Симеонто. Според предание, градът бил основан от гърци, спътници на Филоктет, под предводителството на Акест. Заради това не се считал за гръцки, а за варварски и постоянно водел войни със съседните древногръцки колонии на острова, и в частност със Селинунт. Агатокъл разорил напълно града през 307 г. пр.н.е., отчасти избивайки местните, отчасти отвеждайки ги в робство, заселил в града гръцки колонисти и го нарекъл Дикеполем. След смъртта на Агатокъл, градът си връща старото име. В резултат от легендата за произхода на римляните от троянците, жителите на Сегеста много добре посрещнали римската власт след края на първата пуническа война. По римско време градът процъфтял и станал известен с минералните си извори като Aquae Segestanae.

На хълма на Сегеста най-забележителен е древният дорийски храм, който днес е задължителна спирка по всеки туристически маршрут. Той е един от ярките образци на елинската култура по тези земи. Храмът е издигнат през 5 в.пр.Хр. и е направо смайващо как е успял да се запази до такава степен след повече от две хилядолетия и половина. В сравнение със Сегеста древните останки в близкия Агридженто буквално бледнеят. Храмът има редове от по 6 и по 14 колони, които се издгат върху основа с размери 21×56 метра и изглеждат така, сякаш току-що са построени. Платформата на храма в Сегеста е около три стъпки висока. 

На хълма е разположен и амфитеатърът на Сегеста, който е малко по-непопулярен от дорийската колонада на върха. Амфитеатралното разположение на седалките за зрителите е изградено по хълма, на 305 метра над морското равнище. Дори и днес тази част от Сегеста продължава да се използва по предназначение, а именно той се използва като театрална сцена. Всяко лято тук се играят различни театрални постановки, в които съвременни актьори изпълняват класически гръцки драми и комедии. 

В района на античния Сегеста могат да се видят и някои средновековни останки от постройки, като например руините на една норманска крепост. 

От върха на хълма на Сегеста се открива прекрасна гледка към долината и към залива Кастеламаре (Castellamare). Разположението на древния град някога е помагало на жителите му да имат контрол над няколко главни пътища между брега на север и вътрешните територии. 

Екскурзии и почивки до Италия »