Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Чехия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Русия
Мароко
Почивки със собствен транспорт
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
НОВА ГОДИНА
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ
ШВЕЙЦАРИЯ
ПОЛША
ШРИ ЛАНКА
55 +
МАЛДИВИ
КУБА
ЯПОНИЯ
БЪЛГАРИЯ

Сигирия

Дамбула, Шри Ланка

Сигирия с право е била смятана за едно от чудесата на света. С добре запазения си градски център от първото хилядолетие, комбинацията от сгради и градини, пътеки и водни резервоари, използването на различни нива на хоризонтално и вертикално планиране прави крепостта красноречив пример за архитектурните традиции на Шри Ланка.

Комплексът включва централен скален масив, който се издига на 200 м. над околната равнина с два правоъгълни участъка на изток  и на запад, заобиколени от два рова и три крепостни вала. Скалното плато Сигирия съществува от около 7, 000 години още от праисторически време, а през 3 век пр. н.е. служи като скален манастир, който е изграден от даренията на будистки общности. Градските градини и дворецът се построени от Касапа  през 477- 495 г . след н.е. След неговата смърт обаче, там функционира манастирски комплекс до 14 век. – Махавамса. Древните исторически писания разказват за крал Касапа, който убил своя баща и се възкачил на престола, който бил предопределен за неговия брат. За да се спаси от преследващите го войски, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато  брат му Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил.

Според стенните писания, които има в Сигирия, варовиковата облицовка на  една от стените била толкова старателно шлифована, че отразявала рисунките на отсрещната стена. Днес, дори и 15 века по-късно, блясъкът на стената все още личи. Общо са изброени 150 надписа.  Смята се, че след смъртта на Касипа, множество хора идват да видят двореца, рисунките по стените й и градините, така както продължават да го правят и до днес. Най-внушителната особеност на скалата била издяланата в нея фигура на седнал лъв, между лапите, челюстта и гърлото на когото минавала стълба, която водела към двореца. Днес от лъва са останали само лапите му и зидария, която е била част от стълбата. Останки от рисунки има и в някои пещери намиращи се в основата на скалата.

Екскурзии и почивки до Шри Ланка »