Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Сигирия

Дамбула, Шри Ланка

Сигирия с право е била смятана за едно от чудесата на света. С добре запазения си градски център от първото хилядолетие, комбинацията от сгради и градини, пътеки и водни резервоари, използването на различни нива на хоризонтално и вертикално планиране прави крепостта красноречив пример за архитектурните традиции на Шри Ланка.

Комплексът включва централен скален масив, който се издига на 200 м. над околната равнина с два правоъгълни участъка на изток  и на запад, заобиколени от два рова и три крепостни вала. Скалното плато Сигирия съществува от около 7, 000 години още от праисторически време, а през 3 век пр. н.е. служи като скален манастир, който е изграден от даренията на будистки общности. Градските градини и дворецът се построени от Касапа  през 477- 495 г . след н.е. След неговата смърт обаче, там функционира манастирски комплекс до 14 век. – Махавамса. Древните исторически писания разказват за крал Касапа, който убил своя баща и се възкачил на престола, който бил предопределен за неговия брат. За да се спаси от преследващите го войски, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато  брат му Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил.

Според стенните писания, които има в Сигирия, варовиковата облицовка на  една от стените била толкова старателно шлифована, че отразявала рисунките на отсрещната стена. Днес, дори и 15 века по-късно, блясъкът на стената все още личи. Общо са изброени 150 надписа.  Смята се, че след смъртта на Касипа, множество хора идват да видят двореца, рисунките по стените й и градините, така както продължават да го правят и до днес. Най-внушителната особеност на скалата била издяланата в нея фигура на седнал лъв, между лапите, челюстта и гърлото на когото минавала стълба, която водела към двореца. Днес от лъва са останали само лапите му и зидария, която е била част от стълбата. Останки от рисунки има и в някои пещери намиращи се в основата на скалата.

Екскурзии и почивки до Шри Ланка »