Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Ушмал

Ушмал, Мексико

Ушмал е един от обектите на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Разположен е в Североизточен Юкатан на мексикански полуостров. Археолозите предполагат, че града датира от 500 г. и се е задържал на върха в продължение на век и половина.

Учените предполагат, че името Ушмал означава "изграден 3 пъти". Смята се, че упадъкът на Ушмал е започнал в резултат на продължителна суша в комбинации с политически междуособици, които довеждат до неговия край.

Днес археологическият обект е посещаван от много туристи. Работите по него все още продължават, но е ясно че градът е имал изключително елегантни постройки от дялани и боядисани камъни. Запазили са се много храмове, жилищни сгради и пирамиди. Знае се също така, че между къщите е имало зеленчукови градини, с които маите са успявали да се изхранват.

Сред най-големите забележителности, които могат да бъдат видени в Ушмал, са Пирамидата на вълшебника, която била извор на силата на прадедите и Къщата на губернатора. Тя въплъщава върховите постижения на архитектурния стил Пуук с покрита със сложни релефи фасада върху стени от камък и бетон. Издигната е около 900 г. за резиденция на Господарят Чак, скулптурата е украсена със символите на неговия едноименен бог.

Друга забележителност е игрището за игра на топка в Ушмал. Не толкова спорт, колкото ритуал, играта на топка била метафора на мита за сътворението и битка между доброто и злото, а игрището било портал към отвъдното.

На север от игрището за игра на топка се намират четири дълги дворци, които образуват т.нар. "Квадратен манастир", в близост до който е разположена и Източната колонада. Дворците са част от много богато украсени структури, поръчани от последния известен владетел на Ушмал - Чан Чак Какнал Ахау, или Господарят Чак.

Благодарение на запазилите се градове, като Ушмал, разбираме, че маите са създали едно от най-развитите общества, които някога са процъфтявали в древния свят. Техните инженери са проектирали огромни облицовани с камък пирамиди, без да си помагат с железни сечива.

Екскурзии и почивки до Мексико »