Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Испания
Италия
Гърция
Чехия
Португалия
Дубай и Абу Даби
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ

Фонтанът на четирите реки

Рим, Италия

Фонтанът на четирите реки се намира в централната част на площад "Навона" в Рим. Той е сътворен от архитекта Лоренцо Бернини по поръчка на папа Инокентий X. Скулптурата на фонтана се състои от четири мъжки мраморни фигури, символизиращи четири реки в познатите тогава континенти - Дунав, Ганг, Нил и Рио де ла Плата. Четиримата мъже са облегнати на централната кула - египетски обелиск, символизиращ папската власт.

Река Ганг е изобразена с дълго гребло в ръката на мъжа, тъй като реката е плавателна.

Богът на Дунав докосва папския герб, понеже реката била близо до Рим. Той е съпровождан от кон - символ на войнството.

Рио де ла Плата седи върху купчина монети - символ на богатството, което Америка можела да предложи на Европа. Той изглежда уплашен от змията до него, което показва страхът на богатите, че могат да им откраднат парите.

Главата на Нил е покрита с плат, тъй като тогава не се знаело от къде извира реката.

На скулптурата са изобразени седем животни, както и няколко растения. На върха на обелиска е изобразен бронзов гълъб с маслинова клонка, символизиращ мира. Четирите стени на обелиска означават хармония и перфектно божествено творение. Представени са и четирите елемента - огън, въздух, вода и земя.

Фонтанът бил построен във време на голям глад в града, поради което срещу строителството му е имало голямо обществено недоволство. Официално е открит през 1651 г.

Екскурзии и почивки до Италия »