Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Йордания
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Мароко
Почивки със собствен транспорт
Свети Валентин
Мартенски празници
Великден
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
КОЛУМБИЯ
КУБА
МАЛДИВИ
ШРИ ЛАНКА
55 +
ДОМИНИКАНА
КЕНИЯ

Херкулан

Херкулан, Италия

Счита се, че античният град  Херкулан (още познат като Херкуланеум) е основан от Херкулес. Градът е функционирал като пристанищен град със сравнително малко на брой жители (около 4000 души). Много от заможните патриции по онова време са идвали на почивка в Херкулан заради красивите пейзажи и гледки към Неаполитанския залив. Освен това в града са се строяли вили, принадлежащи на богати римляни, където те живеели със своите роби. В следствие на мощно изригване на вулкана Везувий на 24 август 79 г., Херкулан е бил напълно разрушен и останал затрупан в продължение на 17 века.

През 1709 г. един от херцозите на Елбьоф, Емануел Морис, разбрал за местен жител, който открил древни предмети и мраморни колони докато копаел кладенец в имота си. Херцогът решил да купи този имот и заповядал да започне разкопаване на земята и усилено търсене на подобни находки. Резултатите не закъснели и намерените колони, мраморни статуи и други предмети, Емануел Морис използвал за подаръци на свои приятели и за украса на неговата вила в Портичи. Намерените богатства са били много добре запазени.

Новината за откриването на такива богатства достигнала до краля на Неапол - Шарл VII, който разбрал каква е стойността на находките и на свой ред откупил имота с цел да открие всичко скрито под повърхността. Слуховете, че е открит древният град Херкуланеум, се разнасят из Европа и поставят началото на течение в декоративното изкуство, което било наречено Неокласицизъм.

През 1997 г. Херкулан влиза в списъка на ЮНЕСКО като обект  на културно-историческо наследство от световно значение.

Екскурзии и почивки до Италия »