Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Гърция
Испания
Италия
Чехия
Португалия
Малта
Турция
Дубай и Абу Даби
Северна Македония
Сърбия
Грузия
Русия
Израел
Египет
Мароко
ЮАР
БЪЛГАРИЯ
ЧЕРЕН ПЕТЪК
КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ
ПОЧИВКИ ЗА НАД 55 ГОД.
КУБА
МАЛДИВИ
ШРИ ЛАНКА
ЯПОНИЯ
BLACK FRIDAY
ЧЕРЕН ПЕТЪК!

Херкулан

Херкулан, Италия

Счита се, че античният град  Херкулан (още познат като Херкуланеум) е основан от Херкулес. Градът е функционирал като пристанищен град със сравнително малко на брой жители (около 4000 души). Много от заможните патриции по онова време са идвали на почивка в Херкулан заради красивите пейзажи и гледки към Неаполитанския залив. Освен това в града са се строяли вили, принадлежащи на богати римляни, където те живеели със своите роби. В следствие на мощно изригване на вулкана Везувий на 24 август 79 г., Херкулан е бил напълно разрушен и останал затрупан в продължение на 17 века.

През 1709 г. един от херцозите на Елбьоф, Емануел Морис, разбрал за местен жител, който открил древни предмети и мраморни колони докато копаел кладенец в имота си. Херцогът решил да купи този имот и заповядал да започне разкопаване на земята и усилено търсене на подобни находки. Резултатите не закъснели и намерените колони, мраморни статуи и други предмети, Емануел Морис използвал за подаръци на свои приятели и за украса на неговата вила в Портичи. Намерените богатства са били много добре запазени.

Новината за откриването на такива богатства достигнала до краля на Неапол - Шарл VII, който разбрал каква е стойността на находките и на свой ред откупил имота с цел да открие всичко скрито под повърхността. Слуховете, че е открит древният град Херкуланеум, се разнасят из Европа и поставят началото на течение в декоративното изкуство, което било наречено Неокласицизъм.

През 1997 г. Херкулан влиза в списъка на ЮНЕСКО като обект  на културно-историческо наследство от световно значение.

Екскурзии и почивки до Италия »