Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Чехия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Северна Македония
Сърбия
Русия
Египет
Мароко
Почивки със собствен транспорт
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ
ПОЧИВКИ ЗА НАД 55 ГОД.
КУБА
МАЛДИВИ
ШРИ ЛАНКА
ЯПОНИЯ
БЪЛГАРИЯ

пещерните храмове на Дамбула

Дамбула, Шри Ланка

Пещерните храмове на Дамбула са уникална туристическа атракция и грандиозен исторически паметник на будизма. Самият град Дамбула е разположен в централаната провинция на Шри Ланка, на около 20 км от Сигирия, по средата на пътя между  Сигирия  и Канди.

В района има около 80 пещери, които са всъщност храмове за поклонения. Някои от тях съществуват още от 1 в. пр.н.е., и са се използвали от местните монаси за медитация. Безспорно най-атрактивен е Златният храм на Дамбула, който е най-мащабният и най-запазеният подобен храм в цяла Шри Ланка. Цели пет отделни пещерни храма влизат в състава на това свещено място.

Във всеки от тях има множество хиндуистки и будистки стенописи и статуи. Те датират още от 12-13 в. като представят ликове на самия Буда, на същества, които сочат пътя към просветлението и на различни богове и крале. Таванът на Златния храм е покрит с уникални и сложни рисунки, олицетворяващи моменти от живота на Буда.

Храмът на боговете в Дамбула изгражда първата пещера. В нея се пази статуя на умиращият  върховен водач, която е висока около 14 м. Лицето й е сякаш безизразно и хладно, а тялото е покрито с дълго платно.

Най-мащабна и впечатляваща е втората скална пещера, в която се влиза през тържествен вход с висока около 6 м арка. По краищата, на която са изобразени каменни фигури на пазачи.

Третата пещера се състои от две части. Особено интересна, тя е втората по-големина в комплекса и има шарени, ярко оцветени стени. Преобладава жълтият цвят, който е типичен за изобразяването в будизма. Тук се намира статуята на религиозният водач, който е опрял главата си върху дясната си ръка.

Четвъртата пещера е т.нар Западен храм, в която се пазят към 10 статуи на Буда, изваяни от скалите. Последната поклоническа килия е най-малка и най-нова, тя е издълбана в началото на 20 в. в нея се съхраняват 11 фигури.

Екскурзии и почивки до Шри Ланка »