Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Гърция
Португалия
Турция
Северна Македония
Сърбия
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
КАРНАВАЛИ в ЕВРОПА
ПЪРВА ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН
ОТ ВАРНА
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ

Екскурзия в КАЗАХСТАН, ТАДЖИКИСТАН, УЗБЕКИСТАН и КИРГИЗСТАН - По стъпките на Чингиз Хан - екскурзия със самолет и водач от България!

София – Истанбул – Бишкек – Бурана – Чон-Кемин – Кочкор – Тосор – Джети-Огуз – Каракол – Тепке – Каракол – Чарънски каньон – Алмати – Душанбе – Искандеркул – Планината Фан – Пенджикент – Седемте езера – Пенджикент – Истаравшан – Ходжент – Ташкент – Самарканд – Бухара – Хива – Куня Ургенч – кратерa Дерваза – Ашхабад – Истанбул – София

Екскурзия със самолет
22 дни

Последвайте стъпките на Чингиз Хан, докато пътувате сред обширни пустини, тревисти степи, плодородни долини и величествени планини! Такъв е пейзажът, заобикалящ бившите съветски републики в Централна Азия – Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан и Киргистан. Насред този разнообразен пейзаж може да се видят традиционни села, древни и модерни градове, които разкриват истории за гръцки и персийски армии, номадски монголски племена и техните завоевания, търговци, продаващи стоката си по Пътят на коприната, също и за философи, астрономи, комунистически експерименти и постсъветски ексцентрици.

Това епично пътешествие в сърцето на Централна Азия ще разкрие невероятни гледки -  красиво декорирани древни джамии, високопланински езера, къмпинги от юрти, величествени паметници, цветни пазари, и не напоследно място - „Портите на Ада“ - постоянно горящия кратер Дарваза.  

 

Забележителности:

Долината Чон-Кемин  - живописен високопланински природен парк в Киргизстан
Исък Кул – „Перлата на Киргизстан“ и второто най-голямо планинско езеро в света
Чарънски каньон (Казахстан) – често сравняван с Гранд каньон заради цветните си скални образувания
Езерото Искандеркул (Таджикистан) – едно от най-красивите езера във всички бивщи съветски страни
Комплекс „Имам  Хаст“ (Узбекистан) – тук се намира древният Коран на халиф Осман
Пустинята Къзълкум – преведено буквално, името ѝ означава „червени пясъци“. Това е 15-тата по големина пустиня в света
Газовият кратер Дарваза – една от най-впечатляващите забележителности на Туркменистан
Древни исторически градове
Красиви величествени джамии и медреси
 

В момента няма свободни места.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА
ДЕН
1
СофияИстанбулБишкек

Вечерта отпътуване от София за Бишкек с авиокомпания "Turkish airlines" през Истанбул.

2
Бишкек

Пристигане в Бишкек. Настаняване в хотела. Тур из очарователната столица на Киргизстан, която е и най-зеленият град в Центална Азия. Сред забележителностите, които се посещават са Дъбовия парк, Централния площад, сградата на филхармонията и Площада на победата. Нощувка.

3
БишкекБуранаЧон-Кемин

Закуска. Отпътуване от Бишкек рано сутринта. След 80 км. пристигане до първата  спирка – кулата Бурана.  Пътуването продължава през планината  до красивата долина Чон-Кемин. Настаняване в къща за гости Обяд. Следобед възможност за разходка из селото и наблюдение живота на местните или възможност за кратка езда сред заобикалящите хълмове. Вечеря и нощувка в къщата за гости.

4
Чон-КеминКочкорТосор

Закуска. Напускане на Сонгкул и отпътуване към „Перлата на Киргистан“ – езерото Исък Кул. По пътя - спирка в Кичкор за демонстрация на изработване традиционни филцови килими. Пристигане в Исък Кул. Пътуване по южния му бряг. Пристистигане до каньона Шазка, чието име преведено буквално означава „приказка“ и идва от необикновения пейзаж и невероятните скални образувания. От тук са само няколко минути път до езерото Исък Кул, което е второто по големина планинско езеро в света след Титикака.  Това безотточно, леко солено езеро е разположено на 1600 м. височина и е напълно заобиколено от планината Тяншан. Само на 200 м от езерото е къмпинга с юрти, където е нощувката (по двама в юрта, със споделена баня).

5
ТосорДжети-ОгузКараколТепке

Закуска. Тръгване на изток по южния бряг на Исък Кул към Каракол. Минава се през долината Джети-Огуз, известна с двете си червени скални образувания: „Седемте бика“ и „Разбито сърце“. Обяд в Каракол и разглеждане на най-известните забележителности на града: джамията Дунган, построена през 1904 г.  без да се използват метални пирони, дървената руска православна църква от 1869 г. и малкия исторически музей на Каракол. Обядът в града е с уйгурско семейство. Отпътуване на  30 км на север от Каракол до село Тепке. Нощувката е в къща за гости, принадлежаща на фермери, които отглеждат Киргизстански коне. Възможност за разглеждане на конете и научаване как се приготвя „Бурсак“ – ястие от пържен хляб, типично за Киргизстан. Вечеря. Нощувка.

6
КараколЧарънски каньонАлмати

Закуска. Отпътуване - преминават се планините до Казахстан. Пристигане в Алмаати – бившата столица и най-голям град в Казахстан. Пътят е дълъг и на места в не много добро състояние. Спирка за обяд (пикник) край една от най-известните природни забележителности на Казахстан – Чарънския каньон, който често е сравняван с Гранд Каньон, въпреки че е доста по-малък (80-90 км. дължина). Частта от каньона, която се посещава е известна като “Долината на замъците “– заради необичайните скални образувания. Следобед пристигаме в Алмаати. Нощувка.

7
Алмати

Закуска. Алмаати е  най-големият град в Казахстан  - най-богатата държаваа в Централна Азия. Бил е столица на страната до 1997г. и до ден днешен е все още неѝн бизнес и образователен център. От града се разкрива невероятна гледка към планината Заилийски Алатаул. Буквално преведено, името на града означана „мястото с ябълките“ - вярва се, че плодът произхожда именно от тук.


Посещение на парк „Панфилов“, където е и най-известната забележителност на града – катедралата Зенков. Построена е през 1907 г., без да се използва нито един метален пирон и е най-високата дървена сграда в света. В парка се намира и впечатляващия "Паметник на съветската слава", построен в чест на 28 мъже, за които се твърди, че успяват да отблъснат 50 германски танка от предградията на Москва през Втората световна война. В близост до парка е и Музеят на музикалните инструменти, където може да се разгледат много традиционни за региона инструменти. Зеленият пазар предлага автентична атмосфера и представа за културата на местните. Следобед посещение на ледената пързалка в Медео, който е само на половин час път. Качване с лифт до ски курорта Чимбулак, откъдето се открива прекрасна гледката. Препоръчително е подсигуряването с топли дрехи, тъй като височината е 3200 м. и може да стане доста студено и ветровито. Нощувка.

8
АлматиДушанбе

Закуска. Отпътуване към летището за полет до Душанбе – столицата на Таджикистан с Air Astana. Пристигане около обяд. В миналото Душанбе е бил просто малко село, където е имало пазар всеки понеделник. Дори името му, преведено буквално от персийски означава „понеделник“.  Градът става индустриален център на Таджикистан по време на Съвесткия съюз.  


Посрещане от местният гид. Настаняване в хотела и възможност за обяд в града. Следобед - разходка в Ботаническата градина. След това посещение на статуята на Измаил Сумани – огромен паметник, построен в чест на 1110-тата годишнина на Саманидската империя – най-силният период от историята на таджикския народ, когато науката и изкуството процъвтяват и на парка „Рудаки“, посветен на великия персийски поет Рудаки, който също е живял по време на Саманидския период през IX век. Нощувка.

9
ДушанбеИскандеркулПланината ФанПенджикент

Закуска рано сутринта и отпътуване към езерото Искандеркул, наименувано в чест на Александър Велики. С триъгълната си форма, то е смятяно за едно от най-красивите във всички бивши съветски страни. Намира се на височина 2000м. в планината Фан. Маршрутът до там е изпълнен с невероятни планински пейзажи. Обяд на брега на езерото и възможност за плуване в него. След това посещение на един водопад, който се намира наблизо и е известен като “Ниагарата на Фан“. Отпътуване за град Пенджикент (пътуването е с продължителност около 4 часа). Нощувка.

10
Седемте езера

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане - посещение на Седемте езера в планината. Планината не е толкова далеч от Пенджикент, но екскурзията отнема цял ден заради лошите пътни условия. От шестото езеро сравнително лесно и за кратко време се стига до седмото и най-високо езеро – Хазорчашма, откъдето се открива прекрасна гледка. Възможност за разходка по брега на езерото. Връщане до Пенджикент. Нощувка.

11
ПенджикентИстаравшанХоджент

Закуска. Отпътуванне от Пенджикент на север – първо до Истаравшан, а след това до Ходжент. По пътя до Истаравшан се разкриват изключително красиви гледки, тъй като минава през проходът Шахристон. Истаравшан е открит от Кир Велики през  VI в. пр. Хр. и наскоро отбеляза своята 2500-на годишнина.  През XIV в. Тимуридите наричари града Ура-Туб. Тукашните занаятчии били известни и ценени в Централна Азия. Днес градът е известен в Таджикистан със своите ковачи, които ръчно изработват изключително качествени ножове. Посещение на няколко такива работилници близо до входа на пазара. Отпътуване до до Ходжент – вторият най-голям град в Таджикистан. Нощувка.

12
Ходжент

Закуска. Градът е разположен в долината на река Сърдаря (Долината Фергана).  Ходжент е древен град с история датираща от времето на персийския цар Кир Велики и Александър Велики.  Днес е вторият по големина град в Таджикистан. Тук е и най- големият пазар в страната – Панишембе пазар. По време на тура - посещение на пазара, джамията Масляхадин, историческият музей и дворецът Арбоб. Нощувка.

13
ХоджентТашкент

Закуска. Отпътуване от Ходжент в 08:30 сутринта. Към 09:30 преминаване на границата с Узбекистан пеша през граничен пункт Ойбек.  Среща с местния гид и пътуване около два часа до Ташкент – столица на Узбекистан и най-големият град в Централна Азия. Посещение на комплекса „Хаст Имам“, където се съхранява древният Коран на Осман Халиф. Преминаване през оживения Хор-Су пазар и ползване на  метрото от съветската ера. Тук, подобно на Москва, някои от станциите са изключително красиви – сред най-красивите в света. Посещение на площад "Амир Тимур" със статуята на великия завоевател. В близост до него е и "Площадът на независимостта".  Обиколката приключва с посещение на Музеят за приложни изкуства. Нощувка.

14
ТашкентСамарканд

Закуска рано сутринта и отпътуване към жп гарата, от където се хваща високоскоростния влак "Афросиоб" до Самарканд. Пътуване то е около два часа. Следобед - обиколка на впечатляващия Самарканд – бивша столица на Тимуридската империя. Посещение на пазара Сиоб и красивата джамия Биби Канум, която е близо до него; най-известната забележителност на града, а може би и на цял Узбекистан – грандиозния площад Рагистан. Най-важното място в древния град Самарканд е обградено от три медреси – Улюкбек, Шердор и Тиля Кори. За финал - посещение на мавзолеят Гур-Емир, където е погребан Тимур. Нощувка.

15
СамаркандБухара

Закуска. Туристическа програма извън Самарканд – село Кони Гил с демонстрация на традиционния местен начин за правене на хартия от черница. Връщане в града. Посещение на обсерваторията Улюгбек, която е била някога най-големият център за проучвания в Централна Азия. Обсеваторията тук е била много по-напреднала от западните в наблюденията си на Слънчевата система и на Земята. След това посещение на Шах–и–Зинда - некропола, където са погребани членовете на семейството на Тимур и  на музея Афрасияб, посветен на древния град Самарканд, наричан всъщност Афрасияб, който е бил разрушен от монголците в началото на XIII в. Вечерта отпътуване за Бухара с високоскоростнен влак (пътуването е с продължителност около 2 часа). Нощувка.

16
Бухара

Закуска. Туристическа програма с местен екскурзовод: Бухара извиква в съзнанието представи за екзотичния Ориент. Векове наред градът е бил търговски и културен център. Старата част е добре запазена и е изпълнена с много минарета, джамии и мендреси. Множеството канали и басейни тук някога са били извор на много епидемии. Днес е останал само един от тях, най- известният – Лияби-Хауз – истински оазис под сенките на черниците в сърцето на града. Посещение на комплекса Калон, крепостта Арка, джамията Боло Хауз. Мавзолеят Чиобс, музеят на саманидите, местния пазар, а вечерта – Синагогата и работилницата за кукли. Нощувка. 

17
БухараХива
~480 km

Закуска. Отпътуване през пустинята Къзълкум (около 8-9 часа). Привечер пристигане в Хива. Нощувка.

18
Хива

Закуска. Туристическа обиколката на Хива: посещение на оградената със стени вътрешна част на града, известна като Ичан Кала. В тази част са запазени повече от 50 исторически паметници и стотици стари къщи. Цялата цитадела е в списъка за културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. При прекрачването на огромните порти на града се разкрива гледка към тюркоазеното минере Калта Минор и Ходжа Минере – най-високото в Хива. Нощувка. 

19
ХиваКуня Ургенчкратерa Дерваза

Закуска. Отпътуване към границата с Тукменистан. Преминаване през границата между Узбекистан и Туркменистан: Преминава се през неутрална зона от 1.5 км. (има и автобуси за около 1 долар). С поканите, с които туристите разполагат се получават визите на границата. Заплаща се около 100 долара на човек в кеш (банкнотите трябва да бъдат в добро състояние). В зависимост от броя на хората, чакащи да преминат границата, може да се наложи изчакване от 1-2 часа. Всеки преминаващ границата е внимателно претърсван.


Посрещане с местния гид на територията на Тукменистан и отпътуване към Куня Ургенч (100 км., около 2 ч.) Посещение на мавзолеите на Турубук Канъм, султан Такеш, Наймад - дин-Кубра, Султан Али и минарето Кутлуг Тимур. Вечерта отпътуване до газовия кратер Дерваза (270 км, около 4-5 ч.). Настаняване в къмпинг. Вечеря с вкусни месни ястия, приготвени на огън. Нощувка в палатки.

20
кратерa ДервазаАшхабад

Закуска. Отпътуване към Ашхабат. По пътя  - посещение на пустиннята общност Ербент. Пристигане в Ашхабат около обяд. Настаняване  в хотела и почивка след дългото пътуване. Следобед кратка обиколка на Ашхабат – столицата на Туркменистан, която преживява бум на строителството с мрамор в последните 25 години. Турът включва посещения на Националния музей, Арката на неутралитета и наскоро построения Парк на независимостта. Вечеря в ресторант, разположен на 7-ия етаж с вкусна храна и красива гледка към града. Нощувка. 

21
Ашхабад

Закуска. Посещение на красивата крепост Стара Ниса, която е защитена от ЮНЕСКО и е най-ранната столица на Партската империя. Разположена в подножието на планината Копет-Даг, на площ от около 140 декара, в нея се нямират два полу-разкопани комплекса от партския период (III в. пр. Хр.-III в. сл. Хр.)  - кралска резиденция и комплекс от храмове. След това посещение на джамията Туркменбаши – една от най-големите в Централна Азия. Връщане в Ашхабат. По пътя спирка в националния мемориален комплекс „Халк Хакъдаси“ с мемориали в памет на жертвите от Втората световна война и голямото земетресение от 1948 г. Посещение на ферма в Геокдепе, около 50 км. западно от Ашхабат, където има възможност да се видят известните тукменистански коне, наричани също ахалтекински. Нощувка в Ашхабат.

22
АшхабадИстанбулСофия

Отпътуване от Ашхабат за България с авиокомпания "Turkish airlines" през Истанбул. Пристигане в София.

НАСТАНЯВАНЕ
Двойна стая със спалня хотелите по програмата и 3 нощувки в палатков къмпинг и къща за гости
включено в цената
Двойна стая с отделни легла в хотелите по програмата и 3 нощувки в палатков къмпинг и къща за гости
включено в цената
Двойна стая за комбиниране
включено в цената
Единична стая хотелите по програмата и 3 нощувки в палатков къмпинг и къща за гости
+764 лв.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ
Еднодневна екскурзия до Седемте езера
€70
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
1 нощувка в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Бишкек
2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Алмати
1 нощувка в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Душанбе
2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Пенджикент
2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Ходжент
1 нощувка в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Ташкент
1 нощувка в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Самарканд
2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Бухара
2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Хива
2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Ашхабат
1 нощувка в къща за гости (общ санитарен възел) в долината Чон-Кемин
1 нощувка в къща за гости (общ санитарен възел) в село Тепке
1 нощувка в юрти (общ санитарен възел) в къмпинг до езерото Исък Кул
1 нощувка в палатки (общ санитарен възел) в къмпинг до кратера Дерваза
Описаните в програмата хранения
Описаната в екскурзията туристическа програма
Трансфери летище - хотел - летище през първия и последния ден от програмата
Транспорт по описания в програмата маршрут
Билети за влака Ташкент - Самарканд - Бухара
Англоговорещи местни гидове
Водач от България
Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 50 000 EUR на застрахователна компания "Евроинс"
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
Международни самолетни билети: София - Бишкек и Ашхабат - София (цена по допълнителна оферта)
Самолетен билет Алмаати - Душанбе (около 110 евро)
Визи за Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан
Еднодневна екскурзия до Седемте езера
Неспоменати в програмата храна и напитки
Бакшиши за шофьори / екскурзоводи
Входни такси за обектите по програмата
Разходи от личен характер
Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание
За лица над 64 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия
Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
Организаторът си запазва правото да променя маршрути и часове или да премества екскурзиите за друг ден, когато климатичните условия налагат това, за да се гарантира сигурността и качеството на услугата.
Авиокомпанията си запазва правото на промяна на часовете на полетите.
Цената на екскурзията подлежи на потвърждение спрямо актуалната цена на самолетния билет към датата на резервация.
Преминаване през границата между Узбекистан и Туркменистан: Преминава се през неутрална зона от 1.5 км. (има и автобуси за около 1 долар). С поканите, с които туристите разполагат, би трябвало безпроблемно да получат визите си на границата. Заплаща се около 100 долара на човек в кеш (банкнотите трябва да бъдат в добро състояние). В зависимост от броя на хората, чакащи да преминат границата, може да се наложи изчакване от 1-2 часа. Всеки преминаващ границата е внимателно претърсван.
Екскурзията се провежда при минимум 6 записани туристи.
Цената за билети за международния полет София - Бишкек и Ашхабат - София се получава по допълнителна оферта към момента на запитването.
Туристическият пакет, който е включен в цената започва от 2-ри до 21-ви ден от описаната програма.
МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан: Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Казахстан: Казахстан отменя визите за граждани на Република България за престой до 30 /тридесет/ дни. Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната. Лица до 18-годишна възраст, които се придружават от единия родител следва да разполагат с пълномощно при преминаване през ГКПП на Казахстан.
Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната и предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина.
Узбекистан: Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
Още екскурзии за Узбекистан »