Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ОФЕРТИ за МОРЕ
ИМЕЙЛ БЮЛЕТИН

Ливан и Сирия - перлите на Близкия Изток

Дамаск - столица на Сирия и един от най-старите градове в Близкия изток; Храмът на Юпитер (Баалбек, Ливан) - една от най-мистериозните руини от времето на Римската империя; Палмира - оазис в сирийската пустиня, който съдържа монументалните руини на един велик град; Маалюля - малко сирийско селце, където се намират два исторически християнски манастира - "Св. Текла" и "Св. Сергей";

Бейрут - Дамаск - Седная - Крак де Шевалие - Палмира

В момента няма свободни места.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА
ДЕН
1

София - Бейрут


Среща на летище София с водача на групата и полет до Истанбул. Кацане на международното летище в Истанбул. Отпътуване за Ливан с полет на авиокомпания "Turkish Airlines". Пристигане в Бейрут и трансфер до хотела. Настаняване.  Свободно време. Нощувка.

2

Бейрут - Баалбек - Ксара - Дамаск


Закуска. Отпътуване към долината Бекаа с едни от най-красивите лозарски области в света. Ще посетим Баалбек, познат в древността като Хелиополис. Градът е запазил религиозното си значение и по време на управлението на Древен Рим, когато храмът на Юпитер е привличал хиляди поклонници. Баалбек с колосалните си структури е прекрасен пример за имперската римска архитектура в нейния апогей. Продължаваме към Ксара в сърцето на долината Бекаа, където се наммират няколко винарни, произвеждащи вино и арак. Пресичаме границата със Сирия и се отправяме към Дамаск. Настаняване и нощувка в Дамаск.

3

Дамаск


Закуска. В Дамаск има множество забележителности, които ще разгледаме: Националния музей с чудесна колекция от археологически артефакти от цялата страна; Омаядската джамия - носеща името на първата управляваща ислямска династия; красивия дворец Азем; оживения покрит базар; мавзолея на Саладин, който превзел Йерусалим от кръстоносците; легендарната улица "Права", която се споменава в Библията; параклиса "Св. Ананий" и прозореца на Св. Павел, от който той бил спуснат в кошница, бягайки от римляните; християнския квартал с малките си улички и занятчийски дюкянчета. Нощувка в Дамаск.

4

Дамаск – Изра’а – Босра - Дамаск


Закуска. Отпътуване на юг към град Изра’а - разположен в западния край на вулканичната пустош на регион Хауран. Там ще открием една от най- старите функциониращи църкви в Сирия - гръцката православна църква "Свети Георги", построена през 515 г. Продължаваме към Босра - древен град, включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът някога е бил столица на римската провинция Арабия и важна спирка по древния път към Мека. Тук ще посетим внушителния римски театър от II-ри век, множество руини от периода на ранното християнство, както и няколко древни джамии. Трансфер обратно до Дамаск. Нощувка в Дамаск.

5

Дамаск - Седная - Крак де Шевалие


Закуска. Отпътуване към Седная - град, известен с красивите си гледки и християнското си наследство. Седная е бил втория по важност християнски център след Йерусалим. Построен е през 6 в. сл. Хр. от византийския император Юстиниан. В местен манастир се намира чудотворна икона на Богородица, за която се смята, че е рисувана от евангелист Лука. Отпътуване към Крак де Шевалие - една от най-внушителните, но и малко познати средновековни крепости в света. Разположена на 650 м. над морското равнище, тя има невероятна архитектура и е заемала стратегическо място край Вади ал-Насара като крепост на кръстоносците. Нощувка в близост до Крак де Шевалие.

6

Крак де Шевалие - Палмира - Крак де Шевалие


Закуска (сух пакет). Ранен трансфер към Палмира, оазис в сирийската пустиня, който съдържа монументалните руини на един велик град, един от най-важните културни центрове на древния свят. За известно време „Ислямска държава” контролираше района около Палмира и някои от руините на мястото са унищожени. Връщане в района на Крак де Шевалие и нощувка.

7

Крак де Шевалие - Маалюля - Бейрут


Закуска. Отпътуване към Маалюля - селце, което привлича със своя чар и историческо значение за християнството в Сирия. Домовете в Маалюля са цветно боядисани в пастелно виолетово и синьо и са разположени по скалите на внушително ждрело между две планини. Маалюля е дом на население, което все още говори диалект на арамейския - езика на Исус Христос. Тук се намират 2 исторически християнски манастира - "Св. Текла" и "Св. Сергей". Според легендата Св. Текла била ученичка на Св. Павел и се опитвала да избяга от стражите на езическия си баща, когато се оказала в капан пред висока скалиста планина. Нейните силни молитви и сълзи накарали планината да се разцепи и тя избягала. След като разгледаме селото, продължаваме към Бейрут. Настаняване и нощувка в Бейрут.

8

Бейрут - София


Закуска. Трансфер до летището в Бейрут за полет за Истанбул с авиокомпания "Turkish Airlines". Кацане на международното летище в Истанбул. Отпътуване за България. Кацане на летище София.

НАСТАНЯВАНЕ
стандартни хотели
Двойна стая с отделни легла
включено в цената
Единична стая
+627 лв.
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
7 нощувки със закуски в хотели в съответните градове
Трансфер от/до летището
Процедура " одобрение за виза" за Сирия
Транспорт по описания маршрут
Местен екскурзовод на английски език
Водач от България (при група от мин. 8 туристи)
Входни такси за посочените обекти
Бакшиши в хотелите
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
Самолетни билети - ок.725 евро
Виза за Сирия - заплаща се на място (цена от 60-80 евро в зависимост от националността)
Обеди, вечери, напитки извън описаните в програмата
Бакшиши за шофьор и екскурзовод
Изходяща такса за Сирия: към момента 5 $ на човек
Лични разходи
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
Виза: Виза за Ливан се получава на летището при пристигане и към момента е безплатна. Виза за Сирия: моля, изпратете ни цветно сканирано копие от паспорта си (в jpeg-формат), когато резервирате пътуването. Ще кандидатсваме предварително за одобрение за виза за Сирия, което може да отнеме 10 дни за пътуващи с Европейски паспорт. Одобрението не е виза. Визата се получава и заплаща на границата. Цената е около 60-80 евро и зависи от националността. Без израелски печати и визи в паспорта!
Практическа информация: Препоръчваме да си носите долари при това пътуване. В Ливан може да се обмени и евро и да се използват и кредитни карти, но за Сирия е препоръчително да разполагате с долари в брой, които могат да се обменят на място.
ПАСПОРТЕН И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, пътуващи за страната, е необходимо да притежават валиден паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната и предварително издадена виза, получена в дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина.
МЕДИЦИНСКИ И ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
Още екскурзии за Сирия »