Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Гърция
Португалия
Турция
Северна Македония
Сърбия
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ПЪРВА ПРОЛЕТ
ВЕЛИКДЕН
МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОТ ВАРНА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС

Болоня

Болоня, Италия

Болоня е град в северна Италия, регион Емилия-Романя, който е разположен между две реки – Савена и Рено. Градът е с население около 377 000 души към 2009 г. Болоня се счита за един от най-богатите градове в Италия с високо качество на живот. Градът е бил основан от етрурците през 534 г. пр. Хр. под името Фелсина. През 4 век пр. Хр. галското племе бои го завладява и от там произлиза древното му име Бонония.

В града се намира най-старият университет в света — Болонският университет "Alma Mater Studiorum", който е основан през 1088 г., и е един от най-добрите и развити в цяла Италия. В този университет са учили Данте, Ерасмус, Николай Коперник, Петрарка. Болоня е един от най-големите исторически центрове в Италия, тъй като е съхранил голям брой важни паметници от епохите на Средновековието, Ренесанса и Барока. Има множество базилики и църкви. Около площад „Маджоре” могат да се видят едни от най-красивите сгради в Болоня като Дворецът на градоначалника и църквата „Св. Петроний”, която е най-голямата в града и е посветена на св. Петроний – покровителят на Болоня. Археологическият музей на града съхранява останки от времето на египтяните и етруските.

 

Болоня е известен с кулинарията. На него е кръстен сосът „Болонезе”, който се използва при приготвянето на макарони и други видове паста. Също така местен деликатес е Мортадела. В района на града е добре развито винопроизводството.

Екскурзии и почивки до Италия »