Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Йордания
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Мароко
Почивки със собствен транспорт
Свети Валентин
Мартенски празници
Великден
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
КОЛУМБИЯ
КУБА
МАЛДИВИ
ШРИ ЛАНКА
55 +
ДОМИНИКАНА
КЕНИЯ

Екатерининският дворец

Русия

Екатерининският дворец, известен още като Големия царскоселски дворец, е бивша лятна резиденция на трима руски монарси – Екатерина I, Елисавета Петровна и Екатерина II. Дворецът е разположен в бившето Царско село (днес град Пушкин). Строителството на двореца започва през 1717 г. по заповед на Екатерина I – съпруга на Петър I.

По първоначален проект дворецът представлявал типично за руската архитектура от началото на 18 в. неголямо двуетажно съоръжение в холандски стил. През 1743 г. току-що възкачилата се на руския престол Елисавета Петровна поръчала на архитектите Михаил Земцов и Андрей Квасов да разширят и благоустроят двореца. Именно при Елисавета Петровна той придобива днешния си вид и стил. Девет години по-късно тя възлага на руския архитект с италиански произход Бартоломео Растрели отново да преустрои двореца, тъй като го смятала за твърде старомоден и малък. След четири години се появил съвременният дворец, изпълнен в стил руски барок.

В периода на германската окупация през ВСВ дворцовият ансамбъл силно пострадва, а много от експонатите са откраднати. Възстановяването му отнема дълги години и все още не е завършено окончателно.   

През 1990 г. дворецът е внесен в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Екскурзии и почивки до Русия »