Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Гърция
Испания
Италия
Чехия
Португалия
Малта
Турция
Дубай и Абу Даби
Северна Македония
Сърбия
Грузия
Русия
Израел
Египет
Мароко
ЮАР
БЪЛГАРИЯ
ЧЕРЕН ПЕТЪК
КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ
ПОЧИВКИ ЗА НАД 55 ГОД.
КУБА
МАЛДИВИ
ШРИ ЛАНКА
ЯПОНИЯ
BLACK FRIDAY
ЧЕРЕН ПЕТЪК!

Екатерининският дворец

Русия

Екатерининският дворец, известен още като Големия царскоселски дворец, е бивша лятна резиденция на трима руски монарси – Екатерина I, Елисавета Петровна и Екатерина II. Дворецът е разположен в бившето Царско село (днес град Пушкин). Строителството на двореца започва през 1717 г. по заповед на Екатерина I – съпруга на Петър I.

По първоначален проект дворецът представлявал типично за руската архитектура от началото на 18 в. неголямо двуетажно съоръжение в холандски стил. През 1743 г. току-що възкачилата се на руския престол Елисавета Петровна поръчала на архитектите Михаил Земцов и Андрей Квасов да разширят и благоустроят двореца. Именно при Елисавета Петровна той придобива днешния си вид и стил. Девет години по-късно тя възлага на руския архитект с италиански произход Бартоломео Растрели отново да преустрои двореца, тъй като го смятала за твърде старомоден и малък. След четири години се появил съвременният дворец, изпълнен в стил руски барок.

В периода на германската окупация през ВСВ дворцовият ансамбъл силно пострадва, а много от експонатите са откраднати. Възстановяването му отнема дълги години и все още не е завършено окончателно.   

През 1990 г. дворецът е внесен в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Екскурзии и почивки до Русия »