Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Потвърдени дати
Календар
Празници
55+
Испания
Италия
Гърция
Чехия
Турция
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Кутаб Минар

Делхи, Индия

Кутаб Минар е най-високата кула, не само в Делхи, но и в цяла Индия. Размерите са впечатляващи: височина 73 метра, диаметърът в основата е 14.3 метра като към върха се стеснява до 2.7 метра. Вдъхновено е от величественото Джамско минаре в Афганистан. През 1192 г. първият владетел на Делийския султанат Кутуб уд-Дин Айбак, започва строежа на Кутаб Минар. За съжаление успял да изгради само първият етаж на кулата. Цялата кула е съставена от пет части (етажи), разделени един от друг с тераси, които са подсилени с майсторски украсени каменни тухли. Наследникът на султан Айбак и негов зет Илтутмиш направил втория и третия етаж, а последните два (които са от бял мрамор и малко по-различен стил) били направени от Фируз-шах Туглак. Шер-шах Сури добавя вход към кулата по време на неговото управление. Целият комплекс Кутаб Минар се състои от минаре, джамията Куват-Ул-Ислам, железния кол, гробницата на Илтутмиш.

Комплексът е изграден върху руините на Лал Кот - Цитадела в древен Делхи. Освен това гравиран надпис, който означава “Заченатo с благодатта на Вишну“ на главния източен вход на джамията подсказва друга история. Двадесет и седем хиндуистки храмове били разрушени и със строителните материали от тях бил изграден комплексът. 

Внимание заслужава и металният стълб, който според легендата е даден от Бог Вишну. Дали е така или не, никой не може да засвидетелства, но е ясно че този стълб все още представлява голям интерес за учените. Той е бил издигнат от Chandragupta Vikramaditya от династията Гупта. Не е точна рожденната му дата, но е ясно че е било между 375 – 414 г. На самият стълб има надпис на санскрит, който казва че е издигнат в чест на Вишну и че хвали храбростта на Чандра 

Стълбът е 98% ковано желязо и е доказателство за умението на древните индийски ковачи. Той привлича вниманието както на археолози с факта, че е издържал 1 600 години на открито без да има сериозни корозии по метала. Уникални са съотношението на металите, както и обработката им, за да се достигне до такъв резултат – повече от 16 века минимално увреждане. Височината на кола е 7.21 метра, а тежестта над 6 тона. Според народните поверия, ако човек си намисли желание и успее да обгърне стълба като е с гръб към него, то желанието му ще се сбъдне. За съжаление обаче днес стълбът е заграден с ограда.

В края на комплекса лежат останките от незавършеното минаре – Алай Минар, кръстено на името на Ala-ud-Din Khalji. Той имал амбицията да сътвори минаре двойно по-голямо от Кутаб Минар, но поради застигналата го смърт строежът не могъл да бъде завършен. Основите обаче са огромни и достатъчно красноречиво показват визията за величие на тогавашното време.

Екскурзии и почивки до Индия »