Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
БЪЛГАРИЯ
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Йордания
Гърция
Испания
Италия
Португалия
Германия
Турция
Дубай и Абу Даби
Египет
Доминикана
Сърбия
Северна Македония
Мароко
Почивки със собствен транспорт
Свети Валентин
Мартенски празници
Великден
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
КОЛУМБИЯ
КУБА
МАЛДИВИ
ШРИ ЛАНКА
55 +
ДОМИНИКАНА
КЕНИЯ

Националната библиотека на Австрия

Виена, Австрия

Австрийската национална библиотека води своето начало от средновековната императорска библиотека.  Херцог Албрехт III (1349 -1395) започнал да събира книги, освен това организирал и преводите на много произведения от латински на немски език. Всичко това той съхранявал в параклиса на на Хофбург. Император Фридрих III (1415—1493) допълнил колекцията с няколко ценни книги. След него голям принос за развитието на библиотеката имал император Максимилиан I (1459—1519), придобивайки наследените от първата му съпруга книги от Бургундия. Втората му съпруга Бянка Мария Сфорца като застра довела със себе си книги от Италия.

 

От 1624 г. по нареждане на Фердинанд II държавната хазна започнала редовно да отделя средства за разширявнето на библиотеката.

 

През 1722 г. Карл VI заповядал да се построи отделна сграда в двореца "Хофбург" за императорската библиотека. Колекцията продължавала да се разширява — принц Евгени Савойски организирал събиране на средства, благодарение на които били купени около 15 хил. тома във Франция и Италия. По това време била организирана и картотека.

 

След провъзгласяването на Австрийската Република през 1920 г. библиотеката била переименувана в Австрийска национална библиотека.

Екскурзии и почивки до Австрия »