Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
55+
Испания
Италия
Гърция
Португалия
Дубай и Абу Даби
Египет
Мароко
ЕКЗОТИКА
ВАКАНЦИОННИ ПРОГРАМИ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПРЕДКОЛЕДНИ ЕКСКУРЗИИ
НОВА ГОДИНА

Постойна

Постойна, Словения

Пещерата Постойна се намира в Словения. Това е карстова пещерна система с обща дължина от 20,5 км и дълбочина от 115 метра, което я прави най-дългата в страната. Едновременно с това е една от най-посещаваните туристически дестинации. Намира се на 10 км от словенския град Постойна. 

 

Пещерата е дело на река Пивка, която в продължение на хиляди години е дълбала дългите проходи. Туристическият пещерен маршрут е с дължина от 5,3 км и е най-дългият в света. Постойна е отворена за посещения от началото на XIX век, а първият официален посетител е австрийският император Франц I през 1819 г. Петдесет години по-късно в пещерата са положени релси за туристическо влакче, отначало бутано от служителите, а по-късно от парен локомотив. През 1884 г. в пещерните зали е прокарано електричество, с което Постойна изпреварва дори град Любляна, по това време столица на херцогство Карниола в рамките на Австро-Унгария. Парният локомотив на влакчето е заменен с електрически след края на Втората световна война, през 1945 г. 

 

Обитател на пещерата е пещерният протей, едно от най-големите земноводни в света. Туристическият маршрут включва и наблюдение на аквариум с протеи.

 

Поради добрата естествена акустика в Постойна редовно се организират клавирни концерти.

Екскурзии и почивки до Словения »