Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Постойна

Постойна, Словения

Пещерата Постойна се намира в Словения. Това е карстова пещерна система с обща дължина от 20,5 км и дълбочина от 115 метра, което я прави най-дългата в страната. Едновременно с това е една от най-посещаваните туристически дестинации.

 

Пещерата е дело на река Пивка, която в продължение на хиляди години е дълбала дългите подземни проходи. Туристическият пещерен маршрут с дължина от 5,3 километра е най-дългият в света. Постойна е отворена за посещения от началото на XIX век, а първият официален посетител е австрийският император Франц I през 1819 г. Петдесет години по-късно в пещерата са положени релси за туристическо влакче, отначало бутано от служителите, а по-късно от парен локомотив. През 1884 г. в пещерните зали е прокарано електричество, с което Постойна изпреварва дори град Любляна, по това време столица на херцогство Карниола в рамките на Австро-Унгария. Парният локомотив на влакчето е заменен с електрически след края на Втората световна война, през 1945 г. 

 

Обитател на пещерата е пещерният протей, едно от най-големите земноводни в света. Посетителите имат възможност да го видят в аквариум по време на обиколката.

 

Поради добрата естествена акустика, в Постойна редовно се организират различни концерти.

Екскурзии и почивки до Словения »