Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Кападокия

Кападокия, Турция

Кападокия е историческа област в Мала Азия, която е разположена на територията на Турция. Намира се между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатая и Фригия в поречието на река Кизил –Ирмак. Главният град Мазака е в полите на планина Аргей, след това носи името Ерджиас, а днес е преименуван Кесария. 

 

Кападокия има богато историческо и културно наследство. В древността е била значима държава, която е била населена от много народи. Отличавала се е с благочестието и образоваността на своите жители. През 863 година Кападокия е преобразуван във византийски град. Укрепен с мощна военна база на източната граница на Византия. От края на XI век Кападокия е под турска власт. 

 

Кападокия е един от най-големите центрове на ранните прояви на християнството. През античността тук се създават цели скални и подземни градове, а през християнската епоха е разцвета на монашеството. Кападокия е включена като част от световното културно наследство на Юнеско заради важните археологически и исторически паметници. 

 

Приказните „комини“ представляват впечатляващи скални образувания, формирали са се преди 13 милиона години. В националният парк Гьореме можете да се насладите на красиви манастири, църкви и къщи, издялани в меките скали образувани от вулканичната пeпел преди стотици години. Там можете да видите над 30 църкви и параклиси с фрески от IX I XI век. Векове наред хората от народа на хетите са копали вулканичната скала и са започнали да изграждат подземния град Деринкуйу. Той е на няколко подземни етажа и е с много сложна система за вентилация. 

 

Най-добрият период за посещение на Кападокия е между май и септември. В град Кайсери има летище и след това мoжете да се придвижите с кола или да сe възползвате от организирания автобусен превоз. Най-вълнуващото преживяване е нощувка в някои от пещерните хотели.

Екскурзии и почивки до Турция »