Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Любляна

Любляна, Словения

Любляна е столицата на Словения и най-големият град в страната. Разположена е близо до вливането на река Любляница в река Сава. Населението й е около 270 000 души.

Историята на Любляна е силно повлияна от географското положение на града, на кръстопътя между славянския свят и културите на западните германски и латински народи. Градската архитектура е смесица от различни архитектурни стилове. Историческият център на града е запазен в автентичния си вид от Средновековието. След земетресението през 1511 г. градът е възроден в бароков стил, а след силния трус от 1895 г. Любляна е придобила европейски вид, възстановена в стил виенски сецесион. На централния площад се издига сградата на францисканската църква на Благовещението, построена през XVII в., а на хълм в центъра на града се намира средновековен замък, датиращ от XII в. Днес въжена линия свързва центъра на града с върха на хълма. Друга забележителност е сградата на общината в Любляна. Построено първоначално в готически стил през 1484 г., зданието е реновирано през 1719 г. в бароков стил. В непосредствена близост се намира реплика на бароковия фонтан, чийто оригинал се съхранява в Националната галерия. 

 

На площад “Кирил и Методий” се намира катедралата “Свети Николай”, която се отличава със зеления си купол и кулите близнаци. Интериорът е украсен с барокови фрески от началото на XVIII в.

През 1933 г. в Любляна е открита тринадесететажна сграда, която с височината си от 70 метра е била най-високата жилищна сграда в Европа. Днес в нея се намират множество магазини, кафенета с открита тераса и офиси на партерните етажи, както и жилища на по-високите етажи.

 

Запазила духа на Средновековието и попила от културните традиции на Австро-Унгария, днес словенската столица Любляна е един модерен европейски град, предлагащ късчета история и съвременен облик.

Екскурзии и почивки до Словения »